Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου – Ναταλία Γερμανού: Έτσι, για χάρη σου

etsiΗ συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όμως η συγγραφέας του Ναταλία Γερμανού δίσταζε να προχωρήσει στην έκδοσή του. Η πίστη του πατέρα της Φρέντυ Γερμανού στη γραφή της αλλά και η συνεχής πίεσή του να μην παρατήσει το γράψιμο έμειναν χαραγμένα στο μυαλό της Ναταλίας και τελικά το τόλμησε «Έτσι για χάρη του».

Προς απογοήτευση όσων πίστευαν ότι ο τίτλος αποτελεί μνεία σε κάποιον σύντροφο της Ναταλίας, ο τίτλος αποδίδει τιμή στον αείμνηστο Φρέντυ Γερμανό. Ούτε και το όνομα του βασικού ήρωα, Μάνος, δεν δόθηκε εξαιτίας της τελευταίας της σχέσης. «Πολλοί μπορούν να πουν διάφορα, αλλά έτσι λεγόταν από το 1999. Τυχαίο; Τα παιχνίδια της μοίρας; Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα να του αλλάξω όνομα για να μη λένε ότι το έβαλα επίτηδες. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι αν άλλαζα το όνομα μπορεί να χαλούσα το κάρμα του βιβλίου κι έτσι δεν το έκανα», δήλωσε η Ναταλία σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Στην πρώτη της επίσημη συγγραφική της απόπειρα η Ναταλία Γερμανού αποφασίζει να μας παρουσιάσει την ιστορία της Λαίδης και του αλήτη. Εκείνη, η Έλλη με τα ελαφίσια μάτια, όπως ζωγραφίζει την εικόνα της ηρωίδας μέσα από την περιγραφή της ανήκει στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας. Ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα, πολυτελή σπίτια, ιδιαίτερα εστιατόρια, αλλά και αλκοόλ, ουσίες, επιφανειακές σχέσεις συνθέτουν το σκηνικό της ζωής της.

Πλήρης αλλαγή τοπίου η ζωή του Μάνου. Γοητευτικός και όμορφος, μυστηριώδης και απόμακρος μα συνάμα χαμένος μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητας στο βενζινάδικο και στα άδυτα της μοναξιάς του. Από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, πατέρας και γιος έχασαν το φως της ζωής τους, τη Φωτεινή τους. Οι ελάχιστοι φίλοι, αλλά και η αθεράπευτα ερωτευμένη Βάνα, δεν κατορθώνουν να τον αφυπνίσουν, ώστε να δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα στον ερωτικό τομέα.

Όλα, όμως, ανατρέπονται τη στιγμή που το βλέμμα του συναντά αυτό της Έλλης, εντελώς τυχαία. Για μια στιγμή νιώθει μέσα του κάτι να αλλάζει. Η μορφή της μένει χαραγμένη στο μυαλό του μέχρι τη στιγμή που η μοίρα διασταυρώνει ξανά  τους δρόμους τους. Δεν χάνει ευκαιρία να τη γνωρίσει και από εκεί ξεκινά το μεγάλο παραμύθι, ή… ο μεγάλος εφιάλτης!

Συναισθήματα απόλυτου έρωτα και άκρατου μίσους κατακλύζουν τις σελίδες του βιβλίου. Μονόπλευροι και ανεκπλήρωτοι έρωτες, πάθη, λάθη και αδυναμίες βγαίνουν στην επιφάνεια και δημιουργούν εμπόδια στην κοινή πια ζωή Έλλης και Μάνου.

Ένα βιβλίο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί τον βασικό κορμό τηλεοπτικού σίριαλ. Είναι, απόλυτα φυσικό άλλωστε αν αναλογιστούμε ότι η Ναταλία είναι κομμάτι του τηλεοπτικού γίγνεσθαι. Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν καταθέτει κομμάτι του εαυτού της μέσα από το βιβλίο και κάθε άλλο παρά κοινά στοιχεία έχει με την Έλλη. Φαίνεται πως κάτι ήξερε ο πατέρας της, που επέμενε να μην αφήσει το γράψιμο, αφού η Ναταλία με το «Έτσι για χάρη σου» κατέθεσε μια ιστορία που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει κοινότυπη, δίνοντας όμως το δικό της στίγμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης άκουγα τη φωνή της να μου αφηγείται την ιστορία. Σαν να είχα μια καλή φίλη απέναντί μου να μου εξιστορεί ό,τι της συνέβη όσο καιρό είχαμε να τα πούμε.

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να παρουσιάσει τα γεγονότα, ακόμη και οι πιο πικάντικες περιγραφές σκηνών, δίνουν επακριβώς τη σημερινή διάσταση των πραγμάτων. Ρεαλίστρια ακόμη και στη γραφή της, δεν διστάζει και ξεμπροστιάσει τους ήρωές της, να δείξει τη μαύρη, τη σκοτεινή πλευρά τους. Θίγει βαριά κοινωνικά θέματα, όπως είναι τα ναρκωτικά, η βία, ο αλκοολισμός, ίσως, κατά τη γνώμη μου, λίγο επιδερμικά. Θα ήθελα να εισχωρήσω ως αναγνώστρια λίγο βαθύτερα στην ψυχή των ηρώων, να κατανοήσω και να δικαιολογήσω ή όχι καταστάσεις και συμπεριφορές.

Η πλοκή έκρυβε πάθος, ένταση, ελπίδα, προσμονή, έρωτα και μίσος, αλλά στο τέλος, λύτρωση. Ναι, το  τέλος ήταν αναμενόμενο! Ναι, δεν ξέφυγε από ό,τι περίμενα να διαβάσω από τη Ναταλία Γερμανού. Όχι, δεν ήθελα να σταματήσω να το διαβάζω!

Ναταλία Γερμανού
Έτσι, για χάρη σου
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ζωή Καρασουλτάνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.