Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου – Σταματίνα Τσιμτσιλή: Όλα για λίγο παράδεισο

tsimtsili«Περίεργο μονοπάτι ο έρωτας. Υπάρχουν στιγμές που αναζητάς αγωνιωδώς ένα ξέφωτο για να αράξεις και να ξαποστάσεις, κι όταν αυτό βρεθεί μπροστά σου, δεν είσαι σίγουρος αν είναι το κατάλληλο… λες και κάθε εκατό μέτρα αυτής της διαδρομής υπάρχει κάτι παρόμοιο να σε περιμένει… Ίσως γιατί για να βιώσεις τη χαρά και την εκτίμηση πρέπει να περάσεις μέσα από τον πόνο.»

Το βιβλίο ‘Όλα για λίγο παράδεισο’ της Σταματίνας Τσιμτσιλή δικαιώνει την ίδια για την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και όσους ξεφυλλίζουν τις σελίδες του για να ταξιδέψουν στο πρόσφατο παρελθόν της γλυκιάς δεκαετίας του ’90, κατά την διάρκεια της οποίας εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας.

Ο λόγος είναι απλός, μοντέρνος, που ταιριάζει γάντι στην εποχή που περιγράφει, και στερείται περιττού στόμφου, χωρίς να χάνει την αίγλη του, και το τελευταίο αποδεικνύει ότι η χρήση εξεζητημένης γραφής δεν είναι απαραίτητη για ένα άρτιο συγγραφικό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

Οι ιδέες είναι αποτυπωμένες με σαφήνεια, κάποιες από τις οποίες μάλιστα κινούνται στα πλαίσια των -εξ ορισμού δύσκολων να διατυπωθούν- ανθρώπινων υπαρξιακών αναζητήσεων που προσεγγίζονται στις σελίδες του βιβλίου με ψυχαναλυτική διάθεση. Και ίσως έτσι, ο αναγνώστης να οδηγείται σε λυτρωτική κατάσταση, καθώς στην διαδικασία της αυτο-ανακάλυψης της κεντρικής ηρωίδας μερικές από τις ιδέες, που όλοι έχουμε σκεφτεί αλλά δεν συντάξαμε ποτέ σε προτάσεις, οργανώνονται σε λέξεις με κατανοητό τρόπο.

Το ‘Όλα για λίγο παράδεισο’ πραγματεύεται αυτό που υπόσχεται ο τίτλος. Είναι η ιστορία ενηλικίωσης της Λήδας, της πρωταγωνίστριας της ιστορίας, η οποία μέσα από τις ανατροπές της ζωής ανακαλύπτει τον εαυτό της και τον κόσμο γύρω της, στην προσπάθεια της να βρει την ευτυχία.

Είναι μία ιστορία για το κεντρικότερο ίσως θέμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον έρωτα, που στο σκληρό παιχνίδι της πολυπόθητης αμοιβαιότητας μεταμορφώνεται και γίνεται κρυφός, μονόπλευρος, κεραυνοβόλος, υποκριτής, εξαναγκαστικός, απεγνωσμένος… πάντοτε, προκαλώντας αλλαγές, άλλοτε γεμίζοντας και άλλοτε διαβάλλοντας αυτούς που τον νιώθουν.

Το βιβλίο όμως πραγματεύεται και την απώλεια, την σχετικότητα της και τις προσπάθειες του ανθρώπου να βρει την δύναμη να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή όταν τα πάντα γύρω του παύουν να υφίστανται όπως τα έχει συνηθίσει. Ιδιαίτερα, όταν χρειάζεται ‘να περάσει μέσα από την κόλαση για να φτάσει στον παράδεισο.’

Στο τέλος, κλείνεις το βιβλίο με χαμόγελο εξαιτίας του ελπιδοφόρου μηνύματος… Πάντα υπάρχουν επιλογές αρκεί να τις κάνουμε, πάντα επουλώνονται οι πληγές αρκεί να τις περιποιηθούμε, πάντα μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή αρκεί να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, και ‘τα λάθη μας είναι αυτά που μας οδηγούν παρακάτω.’

 

Σταματίνα Τσιμτσιλή

Όλα για λίγο παράδεισο

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Θεοδόσης Ευγενικός – tevgenikosv@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.