Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου – John Verdon: Άσε το διάβολο ήσυχο

-400-0753492Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ, ο ντετέκτιβ με τις περισσότερες διακρίσεις στην ιστορία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή του συνταξιούχου. Αφήνοντας πίσω τη φοβερή ένταση της δουλειάς, ζει πλέον με ηρεμία στο αγρόκτημά του μακριά από την πόλη και την τρέλα της.

Μια μέρα, δέχεται την απρόοπτη επίσκεψη της παραγωγού ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, η οποία του ζητάει πληροφορίες για τη δράση ενός διαβόητου δολοφόνου. Η μοίρα παίζει το τελευταίο της χαρτί και ο Γκάρνεϊ ρίχνεται στο πιο επικίνδυνο παιχνίδι της καριέρας του. Δύο απανωτές εκφοβιστικές ενέργειες εναντίον της ζωής του είναι μόνο η αρχή και, καθώς η κατάσταση ξεφεύγει, ο Γκάρνεϊ ψάχνει απεγνωσμένα για στοιχεία στο παρελθόν.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς επανεξετάζει την αινιγματική υπόθεση του «Καλού Ποιμένα» που είχε απασχολήσει την αστυνομία και την κοινή γνώμη πριν από δέκα χρόνια: μια σειρά φόνων που συνοδεύονταν από ένα μανιφέστο ενάντια σε τραπεζίτες και πλούσιους. Όταν η φρενίτιδα των εγκλημάτων καταλάγιασε, οι αναλυτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είχαν καταλήξει σε μια ερμηνεία που κανείς δεν θα διανοούνταν να αμφισβητήσει – κανείς, εκτός από τον Ντέιβ Γκάρνεϊ. Ο Γκάρνεϊ τώρα είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα…

Το «Άσε το Διάβολο Ήσυχο» είναι το τρίτο κατά σειρά αστυνομικό μυθιστόρημα του John Verdon. Αποτελεί συνέχεια των Σκέψου έναν αριθμό και Κράτα τα μάτια σου κλειστά. Η πλοκή του βιβλίου τηρεί τη συνήθη για τα αστυνομικά μυθιστορήματα πορεία του μαιάνδρου, προσεγγίζοντας το μυστήριο περιφερειακά και βαδίζοντας προοδευτικά προς το κέντρο – τη λύση του. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο, το «Άσε το Διάβολο Ήσυχο» υστερεί σε σασπένς και απρόβλεπτες ανατροπές, γεγονός που ίσως απογοητεύσει τους πιο μυημένους αναγνώστες του είδους. Πέραν αυτού η εξιχνίαση του εγκλήματος προκύπτει βεβιασμένα χωρίς την υπόγεια προετοιμασία που απαιτεί το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος.

Ο μυθιστορηματικός ρυθμός ωστόσο είναι νευρώδης και καταφέρνει να μεταδώσει την ένταση και την έξαψη που βιώνουμε στην προσπάθειά μας να λύσουμε ένα γρίφο. Το ίδιο έντονη είναι και η αποτύπωση του κεντρικού χαρακτήρα, του Ντέιβ Γκάρνεϊ, ενός ντετέκτιβ που, παρεκκλίνοντας από το στερεότυπο του χαλκέντερου μπάτσου, δοκιμάζει πιο ανθρώπινα συναισθήματα και, μέσα από την υπόθεση που ερευνά, έρχεται σε επαφή με τα δικά του φαντάσματα.

«Ο φόνος είναι μια προέκταση φυσιολογικών συναισθημάτων. Αν ο θυμός, η οργή ανέβει σε ένταση, ας πούμε από το 3 στο 10, τότε αλλοιώνεται η προσωπικότητα και μπορεί να φτάσει κανείς στα άκρα.» Ο Verdon γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του στο χώρο της διαφήμισης ότι το σημαντικό στην σύνθεση των ηρώων και της πλοκής είναι το ψυχολογικό βάθος. Μόνο έτσι μπορεί να συγχρονιστεί ο παλμός του πομπού με εκείνον του δέκτη. Το «Άσε το Διάβολο Ήσυχο» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ αστυνομικού ρεαλισμού με νόμιμες προεκτάσεις σε ηθικά ερωτήματα. Όσοι αγαπάτε τα αινίγματα, αναζητείστε το.

 

John Verdon

Άσε το Διάβολο Ήσυχο

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Δημήτρης Μανουήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.