Παρουσίαση – Κριτική Βιβλίου – Patricia Cornwell: Κυνηγός Οστών

 κυνηγός οστών«Για την ακρίβεια, δεν έχω ιδέα ποιος ήρθε τα μεσάνυχτα και προσπαθώ να θυμηθώ ποια οχήματα βρίσκονταν στο πάρκινγκ όταν έφτασα πριν από μια ώρα περίπου. Θυμάμαι αόριστα συνηθισμένα λευκά SUV και βαν και ένα από τα φορτηγά μας που λειτουργεί σαν κινητή μονάδα του τόπου εγκλήματος. Δεν πρόσεξα τίποτα άλλο, ήμουν πολύ απασχολημένη με το iPhone μου, οι ζωηροί ήχοι και τα μηνύματα μου υπενθύμιζαν τα τηλεφωνήματα και τα ραντεβού για συσκέψεις, καθώς και μια δικαστική κλήτευση για σήμερα. Ελλιπής παρατήρηση του περιβάλλοντος λόγω πολλαπλών απασχολήσεων, σκέφτομαι νευριασμένη…»

Η δόκτωρ Κέι Σκαρπέτα διευθύνει το Ιατροδικαστικό Κέντρο του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ξανθιά, καλοντυμένη, πάντα επαγγελματίας, τελειομανής και σκληρά εργαζόμενη, προσπαθεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της καριέρας της με την προσωπική της ζωή. Τα πράγματα ωστόσο είναι αρκετά δύσκολα καθώς την ίδια μέρα λαμβάνει στο e-mail της ένα μυστηριώδες βίντεο για την εξαφάνιση μιας παλαιοντολόγου στον Καναδά, ανασύρει το πτώμα μιας γυναίκας από τον Κόλπο της Μασαχουσέτης και καταθέτει στη δίκη ενός δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του.

Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο μοτίβο που συνδέει τις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, ωστόσο η δόκτωρ Σκαρπέτα μοιάζει χαμένη: τόσο ο στενότερος συνεργάτης της όσο και ο σύζυγός της, ψυχολόγος του FBI, της κρατούν μυστικά και η ανιψιά της η Λούσι της μιλά με γρίφους. Νιώθοντας μόνη και προδομένη από τους δικούς της ανθρώπους, θα βρεθεί να ακολουθεί τα ίχνη ενός πανούργου δολοφόνου που την οδηγούν κατευθείαν στο στόχαστρό του…

Με τον «Κυνηγό Οστών» η Patricia Cornwell επιστρέφει, με ένα γνώριμο στυλ γραφής. Πρωταγωνίστρια και πάλι η Κέι Σκαρπέτα, μια γυναίκα ευφυής μα ταυτόχρονα ευαίσθητη και αναλυτική με όσα της συμβαίνουν. Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε τη Σκαρπέτα να εξαντλεί τον εσωτερικό μονόλογο και να εμφανίζει σημαντικό βαθμό εξάρτησης από τα αγαπημένα της πρόσωπα, προκειμένου να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Η Κέι παραμένει ωστόσο σχολαστική. Σχεδόν τίποτα δεν διαλανθάνει της προσοχής της, ενώ η φιλοδοξία και το πάθος της μαγνητίζουν τον αναγνώστη καθιστώντας την μια ελκυστική φιγούρα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το βιβλίο έχει σχετικά καλοδουλεμένη πλοκή, γρήγορο ρυθμό και ένα τέλος που δυσκολεύεσαι ως ένα βαθμό να υποψιαστείς εκ των προτέρων, δημιουργώντας εν τέλει μια ιστορία μυστηρίου που μοιάζει με θρίλερ. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η συγγραφέας πλέον «ξέρει» τους βασικούς της ήρωες πολύ καλά και μπορεί να τους μεταπλάθει ανάλογα με τις συγκυρίες, να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες τους και να βγάζει σε ορισμένα σημεία μία πιο ανθρωπινή πλευρά από μέσα τους.

Το πιο αδύναμο σημείο του βιβλίου είναι ο τρόπος γραφής της Cornwell στην εν λόγω ιστορία (ίσως σημάδι ότι οι ιστορίες της Σκαρπέτα κλείνουν σιγά-σιγά τον κύκλο τους). Τα πρόσωπα διατυπώνουν ξεκάθαρα τις σκέψεις τους, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να μας εξηγεί τα λεγόμενά τους, επιβραδύνοντας το αναγνωστικό τέμπο και κουράζοντάς μας λιγάκι. Οι διάλογοι συχνά είναι μακροσκελείς – στα όρια της φλυαρίας – αφαιρώντας από την ιστορία την απαραίτητη δόση δράσης που της πρέπει.

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια ιστορία πλούσια σε λεπτομέρειες από τον ιατροδικαστικό χώρο και τις δικαστικές αίθουσες. Τι λέτε για λίγο μυστήριο;

Patricia Cornwell,
Κυνηγός οστών (μετ. Έφη Φρυδά),
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δημήτρης Μανουήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.