Παρουσίαση – Κριτική Βιβλίου – Tom Harper: Η Κάθοδος του Ορφέα

i kathodos tou orfea«Φαντάσου την κατάστασή μας κάπως έτσι: Υπάρχει μια σπηλιά. Είναι γεμάτη ανθρώπους με λαιμαριές και αλυσίδες… Πίσω τους καίει μια φωτιά που δε βλέπουν… Το μόνο που βλέπουν οι έγκλειστοι είναι οι σκιές που πέφτουν στο τοίχωμα της σπηλιάς… Πιστεύουν ότι οι σκιές είναι η πραγματικότητα… Τι γίνεται όμως αν ένας τους διαφύγει;»

Θάλασσες. Βουνά.  Σπηλιές. Δύο ίδιες ζωές 2.500 χρόνια η μία μετά την άλλη. Ο Tom Harper μας μεταφέρει στην Αθήνα το 289 π.Χ., δέκα περίπου χρόνια μετά το θάνατο του Σωκράτη. Ο Πλάτωνας βρίσκεται σε αναζήτηση του αγαπημένου φίλου, Αγάθωνα, ο οποίος εξαφανίστηκε στην Κάτω Ιταλία. Το ταξίδι του από την Αθήνα στην Ιταλία δε θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ μαζί του ταξιδεύει ένας ακόμη Αθηναίος, ο σοφιστής Εύφημος.

Στην αναζήτησή του Αγάθωνα, γνωρίζει τη Διοτίμα την οποία και ερωτεύεται. Αφού φτάσει στην αυλή του τυράννου Διονύσιου, καταφέρνει να εισέλθει στον ιερό ναό και να κλέψει ένα χρυσό μεταλλικό έλασμα. Το αντικείμενο αυτό περιέχει οδηγίες για το πώς θα μπορέσει κάποιος να κατακτήσει την απόλυτη γνώση και να ελευθερωθεί από τα «δεσμά» και τις «αλυσίδες» του. Το τίμημα όμως θα είναι μεγάλο.

Ο Τζόνα Μπαρνς, ένας Άγγλος μουσικός, επιστρέφει στην Ιταλία με αφορμή την εξαφάνιση της γυναίκας του και αρχαιολόγου, Λίλι, μετά από μία ανασκαφή. Μια σειρά από μυστηριώδη γεγονότα τον καθυστερούν από την εύρεσή της. Ένα συνεχές κυνηγητό αρχίζει. Ο Τζόνα μαθαίνει πως η εξαφάνισή της έχει άμεση σχέση με το μεταλλικό έλασμα. Τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Η αγάπη του για τη Λίλι τον παρακινεί να ρισκάρει τα πάντα. Μοναδικό του στήριγμα η Ρεν, η αδερφή της οποίας σκοτώθηκε από τους ανθρώπους που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές. Η νεαρή κοπέλα επιθυμεί να τους εκδικηθεί με κάθε τρόπο και δε θα διστάσει να φτάσει μαζί του έως και το ηφαίστειο της Αίτνας.

Ο Πλάτωνας κι ο Τζόνα ταυτίζονται. Αμφότεροι έρχονται σε επαφή με την απόλυτη γνώση. Ο κόσμος των αισθήσεων μετατρέπεται σε κόσμο της άγνοιας. Οι ζωντανές και λεπτομερείς περιγραφές αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις του συγγραφέα πάνω στη ζωή του Πλάτωνα.

Ο Έλληνας φιλόσοφος μας αφηγείται τις περιπέτειές του και μετατρέπεται σε άνθρωπο της σύγχρονης εποχής, που επιθυμεί να «βουτήξει» στα άδυτα του κόσμου αυτού, πιστός πάντα στις διδαχές του Σωκράτη. Θεμελιώδη ερωτήματα τον απασχολούν: τι είναι η ψυχή; σε τι αποσκοπεί; ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός του έρωτα;

«Ζούμε τη ζωή μας ανάμεσα στα βουνά και στη θάλασσα, ανάμεσα στην αδαμάντινη αλήθεια και στην αέναη εναλλαγή της πλημμυρίδας και της άμπωτης. Παίζουμε στους πρόποδες, αλλά σπάνια ρισκάρουμε την ανάβαση. Τα βουνά παραείναι ογκώδη, παραείναι μόνιμα για να τα παρατηρήσουμε.

Αλλά ακόμα και τα βουνά αλλάζουν μερικές φορές. Η πέτρα λιώνει κι οι συμπαγείς γίγαντες ρέουν σαν νερό, λιωμένοι από την κάψα ενός καινούριου κόσμου που γεννιέται.»


Η Κάθοδος του Ορφέα,
Tom Harper,
Εκδόσεις Λιβάνη

Θοδωρής Μπόνης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.