Παρουσίαση – Κριτική Παράστασης: The man from earth

The_man_from_EarthTHEATER σαλαλάλα @Roadstory.gr
by Σταυριανός Κιναλόπουλος (guest άποψη: Γιάννης Σκόδρας)

Είναι καλό! Πρώτα το στόρυ του Jerome Bixby. Ευφυές, καινοτόμο, προκλητικό. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου λέει (σοβαρολογώντας ή αστειευόμενος;) ότι μετράει 14.000 έτη ζωής και κάθε δεκαετία αλλάζει μέρος, ώστε να μην παρατηρεί κανείς το γεγονός ότι δε γερνάει. Λίγες ώρες πριν φύγει λοιπόν, καλεί τους υπόλοιπους καθηγητές σε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο. Εκεί, ξεκινά να ακυρώνει με τις γνώσεις του όλα όσα γνωρίζει ο καθένας στον τομέα του, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά, απέναντι στην καθηγήτρια θεολογίας.

Το man from earth είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας χαμηλότατου προϋπολογισμού. Θεωρείται μια από τις πιο αδικημένες ταινίες όλων των εποχών, διότι μόνο και μόνο λόγω σεναρίου θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια επιτυχία. Με την προϋπόθεση βεβαίως ενός μεγάλου στούντιο, ονομαστής σκηνοθεσίας και πρωταγωνιστών. Όμως, επειδή όλη η δράση λαμβάνει χώρα σε ένα δωμάτιο, εύλογα κάποιος θεατρικός σκηνοθέτης σκέφτεται αμέσως να το ανεβάσει ως θέατρο δωματίου.

Έτσι κι έκανε η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη και μάλιστα σε πανευρωπαϊκή πρώτη παρουσίαση. Η σκηνοθέτης χειρίζεται και τις δύο δυσκολίες που προκύπτουν από το ανέβασμα του έργου, με σωστό τρόπο. Πρώτον, το άβολο του θέματος, δηλαδή το πού και πώς τοποθετείς 9 άτομα σε ένα μόνο δωμάτιο, χωρίς να μοιάζουν στατικοί ή υπερικινητικοί οι ηθοποιοί. Δεύτερον, και δυσκολότερον, πώς κρατάς την μυστηριακή ατμόσφαιρα του κειμένου. Κι όμως, η Νικολαϊδη με την μετρημένη σκηνοθεσία/κίνηση/λόγο αλλά και την σωστή εκμετάλλευση φώτων/μουσικής/του ίδιου του πέτρινου θεάτρου, κατάφερε με επιτυχία να αποδώσει μια σχεδόν Agatha Christική ατμόσφαιρα.

the man from earthΟι ηθοποιοί κατά βάση αποτελούν σοφές επιλογές, ενώ κάποιοι λίγοι είναι έως και παραφωνία. Δε θα σταθώ όμως καθόλου εκεί. Άλλωστε είναι κάτι που στη συγκεκριμένη παράσταση δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου. Αρκεί που ο πρωταγωνιστής Αλεξανδρής είναι to the point στον ρόλο του, δίνοντας στο έπακρο το αστυνομικό περιεχόμενο του έργου. Σε πείθει. Αλλά σου κλείνει και το μάτι ότι μπορεί όλα όσα λέει να είναι μια καλοστημένη φάρσα. Η πραγματική ατέλεια στο καλοφτιαγμένο πακέτο είναι το χιούμορ που μοιάζει να πνίγεται μέσα στον βομβαρδισμό πληροφοριών που έχει το κείμενο από τη μάνα του. Χρειαζόταν περισσότερος χρόνος ώστε και οι ηθοποιοί να κάνουν ένα καλύτερο ποστάρισμα των αστείων ατακών, δίνοντας μια ανάσα στο κοινό, να απορροφήσει όσα ακούει.

Η ιστορία έχει κρεσέντο κορύφωσης με ένα φινάλε που όντως δεν προβλέπεις. Σε ξαφνιάζει. Σε συγκινεί. Σε βάζει σε σκέψεις. Το man from earth είναι από εκείνα τα έργα που χρειάζεσαι επειγόντως ποτό και συζήτηση μόλις βγεις από την αίθουσα. Ναι, προτείνω να πάρεις μαζί σου εκείνον τον φίλο/η που κάνεις φιλοσοφικές συζητήσεις, που έχει σπουδάσει θεολογία/ιστορία/ανθρωπολογία/βιολογία/ μαθηματικά ή κάτι σχετικό με τέχνες και να το δείτε παρέα. Θα σκέφτεστε για αρκετές μέρες το τι είδατε, το τι είπατε, το τι θα κάνατε αν ζούσατε 14.000 χρόνια.

Υ.Γ.1: Κάθε μέρα, μια παράσταση αποτελεί ξεχωριστό έργο τέχνης, διαφορετικής ατμόσφαιρας και επικοινωνίας με το κοινό. Αυτή είναι και η μαγεία του θεάτρου.

Υ.Γ.2: Όσο μάπα κι αν θεωρείς μια παράσταση, στο τέλος χειροκρότησε δυνατά. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, το χειροκρότημα έδιωχνε την αρνητική ενέργεια…και η επόμενη παράσταση, θα είναι καλύτερη.

Guest άποψη Γιάννη: Καλύτερο από την ταινία.

Info: Θέατρο Αλκμήνη Αλκμήνης 12,
Πετράλωνα, 2103428650
Παραστάσεις : Mέχρι : 9/1/2014
Πληροφορίες : Δευτ., Τρ. 9.30 μ.μ. Τιμη : € 12, 8.
Κρατήσεις: 6951001133.

Stayrianos Kinalopoulos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.