Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Α Green Story – Μια Πράσινη Ιστορία

Μια πράσινη ιστορία -  A green storyΑπό 18 Ιουλίου στους κινηματογράφους

Τη βιογραφία του Ευτύχιου «Βαν» Βλαχάκη (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και παραγωγός της ταινίας, επομένως πολύ εύκολα η βιογραφία μπορεί να γίνει αγιογραφία και διαφήμιση των προϊόντων του) πραγματεύεται η «Πράσινη Ιστορία».

Εκείνος ξεκινά από την Κρήτη κατά την Κατοχή και βρίσκεται μετά από λίγα χρόνια στην Αμερική όπου και σπουδάζει χημεία ενώ δουλεύει και ζει κάτω από άσχημες συνθήκες. Εργάζεται σκληρά σε μια εταιρία απορρυπαντικών , ερωτεύεται , παντρεύεται, απολύεται καθώς αρνείται να χρησιμοποιήσει βλαβερά χημικά, η γυναίκα του με τα παιδιά τον εγκαταλείπουν κι εκείνος γίνεται μετά από πολλά χρόνια και πολλή προσπάθεια  πετυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα των οικολογικών απορρυπαντικών. Με δυο λόγια: Το Αμερικάνικο Όνειρο!

Εμείς πετυχαίνουμε τον Βαν σε προχωρημένη πλέον ηλικία, όταν προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία με μία μεγάλη εταιρία σούπερ-μάρκετ στην Αμερική, ώστε να εξασφαλίσει την οικονομική κάλυψη των παιδιών του, εφόσον εκείνος θα καταλήξει σύντομα εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο, ο οποίος (θαύμα, θαύμα!! ) αποδεικνύεται πως ήταν απλά μια μόλυνση… Μια όμως μοχθηρή και ανήθικη μεγάλη εταιρία μη-οικολογικών απορρυπαντικών προσπαθεί είτε να εξαγοράσει την εταιρία του Βαν Βλαχάκη είτε, αφού αποτυγχάνει στο πρώτο, να την σαμποτάρει.

Δυστυχώς πρόκειται για πολύ κακή ταινία. Επειδή, όπως παραπάνω έγραψα πρόκειται για αγιογραφία και διαφήμιση του προϊόντος του πρωταγωνιστή (αναμενόμενο από την στιγμή που ο ίδιος είναι και παραγωγός αλλά όχι και θεμιτό) το σενάριο είναι γεμάτο τρύπες. Είναι απολύτως  προσδοκώμενες όλες οι εξελίξεις, με έναν ήρωα, που έχει το αλάθητο του Πάπα, που σαν άλλος Ξανθόπουλος- παιδί του λαού παρά τις αντιξοότητες και τα «χτυπήματα της μοίρας» τα καταφέρνει χάρη στην επιμονή και υπομονή του να πετύχει παραμένοντας πιστός στις αρχές του. Οι διάλογοι είναι σε μια καλή περίπτωση αστείοι, χοντροκομμένοι και άτσαλοι-ορισμένες φορές κι ανόητοι- , ενώ στο σύνολο του το φιλμ εξελίσσεται πιο αργά κι από τον θάνατο!

Στο σύνολο της η ταινία είναι μάλλον ανούσια, επομένως αν δεν είστε συγγενής- αποκλειστικά πρώτου βαθμού- του Βλαχάκη ή της σκηνοθέτιδας ή κάποιου άλλου συντελεστή, δεν αξίζει τον κόπο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν εκείνοι που θα έχουν αρκετό χιούμορ ώστε να κανιβαλίσουν την ταινία αναγνωρίζοντας την γελοιότητα της , όπως ακριβώς της πρέπει, ώστε να διασκεδάσουν τόσο οι ίδιοι όσο κι οι υπόλοιποι δύο που κατά λάθος μπήκαν στην αίθουσα.

Σκηνοθεσία: Νίκα Αγιασβίλι
Ηθοποιοί: Εντ Ο’ Ρος, Μάλκολμ Μακντάουελ, Σάνον Ελίζαμπεθ, Λούις Μάντιλορ, Αναμπέλα Σιόρα, Τζορτζ Φιν, Ρότζερ Μπαρτ, Μπίλι Ζέιν
Διαρκεια: 90 λεπτά
Διανομή: Feelgood

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.