Παρουσίαση – Κριτική Ταινίας: Η αόρατη γυναίκα (The Invisible Woman)

 aorati gynaika afisaΑπό 13 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Το BBC έχει αποφασίσει πως πρέπει να μας μάθει τα πάντα για τον Ντίκενς. Έτσι μετά την περσινή- ας την χαρακτηρίσουμε «όχι αποτυχημένη» –  μεταφορά των «Μεγάλων Προσδοκιών», φέτος βλέπουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και την σχέση του με την «αόρατη γυναίκα».

Η Έλεν/ Νέλι (Felicity Jones) γνωρίζει τον Charles Dickens στα 18 της χρονια όταν έχει έναν μικρό πόλο στην παράσταση «The frozen deep». Παρόλο που δεν διαθέτει υποκριτικό ταλέντο, ο Ντίκενς βλέπει κάτι σε εκείνη και δεν αργούν να καταλήξουν ζευγάρι με ό, τι σημαίνει αυτό και για τους 2 τους.

Στο κύριο μέρος τώρα, η ταινία βασίζεται όντως σε πραγματικά γεγονότα: Η «αόρατη γυναίκα» υπήρξε πράγματι στην ζωή του βρετανού συγγραφέα και δη ήταν πάντα στην σκιά του. Φυσικά από μόνο του το γεγονός ότι η ταινία ασχολείται με τον συγγραφικό καμάρι της Βρετανίας σημαίνει ότι μάλλον θα ‘ναι καλή, σωστά; Όχι απαραίτητα!

Προτού παρεξηγηθώ ας ξεκαθαρίσω: Η ταινία είναι όντως ωραία! Δεν είναι όμως πολύ ωραία. Κάθε φορά που εμπλέκεται στα κινηματογραφικά μια μεγάλη προσωπικότητα (για να αναφέρω λίγους από όσους αγιό …εμ… βιογραφήθηκαν πρόσφατα: Μαντέλα, Τζομπς, Λίνκολν) οι συντελεστές νομίζουν πως θα τα φροντίσει όλα η ίδια και χαλαρώνουν λίγο. Κάπως έτσι φαντάζομαι πως το σενάριο της ταινίας κατέληξε ελαφρώς άνευρο σε ορισμένα σημεία.

Αυτό βεβαίως, δεν ενοχλεί πολύ από μόνο του αλλά ο σκεπτόμενος θεατής ενδέχεται να νιώσει πως υποτιμάται η νοημοσύνη του με τις αλλεπάλληλες απόπειρες δικαιολόγησης της εμπλοκής του Ντίκενς σε μια εξωσυζυγική σχέση. Απλά δεν χρειαζόταν: Περιττό!

Όμως για να είμαι δίκαιη, πέραν αυτών των μικρών σεναριακών ζητημάτων που δεν μπορούσα να μην αναφέρω η σκηνοθεσία υπήρξε πολύ καλή όπως κι η φωτογραφία. Δεν γνωρίζω κατά πόσο κι άλλοι οπαδοί του λογοτέχνη θα το εντοπίσουν αυτό όμως προσωπικά αποκόμισα την αίσθηση πως η ταινία είχε τα «χρώματα του Ντίκενς», αυτά ακριβώς που υπάρχουν στα βιβλία του.

Παρότι ελάχιστα άνευρη σε σημεία η ταινία είναι όμορφη και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω γνωριμία με τον συγγραφέα για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι.

Σκηνοθέτης:Ralph Fiennes
Σενάριο:Abi Morgan , Claire Tomalin
Πρωταγωνιοστουν:Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas
Διάρκεια: 111 λεπτά

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.