Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Οι φωνές των νεκρών 2-Τα φαντάσματα της Τζόρτζια (The Haunting in Connecticut 2- Ghosts of Georgia)

haunting_in_connecticut_two_ghosts_of_georgiaΤρία χρόνια περίπου, μετά την προβολή του μεταφυσικού θρίλερ «The Haunting in Conecticut» ή «Οι φωνές των νεκρών», που εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση του Box Office στην Αμερική, κυκλοφορεί το sequel της ταινίας. Η λεγόμενη συνέχεια… Που μόνο συνέχεια δεν τη λες, αφού το σενάριο και η σκηνοθεσία με κάποιες μικροαλλαγές, κινούνται στο ίδιο άχρωμο μοτίβο. Για να μπει λοιπόν κανείς στο πνεύμα της δεύτερης με τίτλο «The Haunting in Connecticut II- Ghosts of Georgia» που μεταφράζεται «Οι φωνές των νεκρών 2 – Τα φαντάσματα της Τζόρτζια», δεν είναι απαραίτητο να έχει δει την πρώτη. Οι άκαρπες προσπάθειες του σκηνοθέτη Tom Elkins– του μοντέρ της πρώτης ταινίας- προσπαθούν να σώσουν λίγο την κατάσταση, αλλά και πάλι το πέπλο του μυστηρίου αποκαλύπτεται γρήγορα. Το σενάριο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Το μοναδικό ίσως  στοιχείο που φρενάρει το μειδίαμα των χειλιών στις «δήθεν» σκηνές τρόμου που προκαλούν γέλιο…

Όλα διαδραματίζονται σε ένα τεράστιο, «στοιχειωμένο» σπίτι, μακριά από γείτονες και οχλαγωγία, μέσα στο δάσος, με τα κακοτράχαλα μονοπάτια- σαν εκείνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όλες τις ταινίες θρίλερ- στην Τζόρτζια της Ατλάντα. Όταν ένα νέο ζευγάρι, η Λίσα Γουίρικ (την υποδύεται η Άμπιγκεϊλ Σπένσερ) και ο Άντι Γουίρικ (τον υποδύεται ο Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ) με την ανήλικη κόρη τους, Χάιντι (την υποδύεται η μικρή Έμιλι Άλιν Λιντ) , αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί. Εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει τη συνέχεια. Πόρτες που ανοιγοκλείνουν, φώτα που τρεμοπαίζουν και διάφορες φιγούρες φαντασμάτων ξεπροβάλλουν από την πρώτη κιόλας σκηνή, επισκιάζοντας την αγωνία και τον τρόμο του θεατή.

Πνεύματα που αποζητούν τη λύτρωση και διαφυγή τους, ψάχνοντας ένα αρωγό χέρι να πιαστούν, παραπέμπουν σε πρόσωπα της «διπλανής πόρτας», παρά πείθουν ως «πνευματικές» ψυχές. Το βαθύ σκοτάδι, σε σημείο τύφλωσης, η «άχρωμη» ατμόσφαιρα και τα ηχητικά εφέ, που επιλέγει ο σκηνοθέτης δεν προκαλούν τα αναμενόμενα συναισθήματα τρόμου. Η χρήση ψηφιακών εφέ, ελάχιστα τρομοκρατεί τους λάτρεις ταινιών θρίλερ, ενώ η φαντασία του σκηνοθέτη- που αγγίζει τα όρια της υπερβολής-, καταρρίπτει το μυστήριο της αληθινής σκιαγράφησης των γεγονότων. Ο Tom Elkins, προφανώς επιλέγει την εσκεμμένη απουσία σκηνών φρίκης, προκειμένου να αναδείξει μεταφυσικά την ταινία, υπό το πρίσμα του ρεαλισμού.

Πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης, ένας ιερέας της περιοχής που προσπαθεί να φωτίσει το σκοτεινό παρελθόν του πρώην ιδιοκτήτη, δίνοντας τέλος σε μια κακόγουστη ιστορία «καταραμένων ψυχών». Το μόνο ίσως στοιχείο που βοηθάει ελάχιστα την ταινία, να ξεχωρίσει από παρόμοιες του σιναφιού είναι η υπερφυσική κληρονομική ικανότητα της πρωταγωνίστριας, να επικοινωνεί με τους νεκρούς. Χάρισμα από πάππου προς πάππου ένα πράμα, αφού το μεταφυσικό «δώρο», έχει κληρονομήσει και η αδερφή της Λίσα, Τζόις (την υποδύεται η Κέιτι Σάκοφ), η οποία όλος τυχαίως συγκατοικεί με την οικογένεια, εξαιτίας του άπονου χωρισμού της από έναν μέθυσο. Και η ιστορία δεν σταματάει εδώ! Την 6η αίσθηση υιοθετεί και η μικρή Χάιντι, η οποία παραμερίζει τα λούτρινα αρκουδάκια για τους διάφορους «πνευματικούς» της φίλους.  Και ενώ όλοι γνωρίζουν για το υπερφυσικό χάρισμα, των τριών μελών της οικογένειας, η μόνη που δε θέλει να το αποδεχτεί είναι η Λίσα.  Η ίδια μάλιστα, με τη βοήθεια ψυχοφαρμάκων προσπαθεί να απαλλαγεί άμεσα από αυτό.

Εδώ, ο σεναριογράφος Ντάβιντ Κόγκεχαλ- επηρεασμένος μάλλον από τον Εξορκιστή-,  λανθασμένα περιπλέκει το μεταφυσικό με την ιατρική και την θρησκεία. Η επιστημονική θεώρηση και η θεολογική διάσταση στα θεμέλια του «καταραμένου σπιτιού», συγκρούονται επιφανειακά, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ψυχαναλυτική διαδικασία.  Η πρώτη ταινία τουλάχιστον, σε σκηνοθεσία του Πίτερ Κόρνγουελ, υποστήριζε το παραφυσικό της είδος μέσω της εντυπωσιακής και καλογυρισμένης εμφάνισης του εκτοπλάσματος. Εδώ, δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά, με την ιστορία να είναι μια τυπική ghost story. Οι χαρακτήρες είναι πολυφορεμένοι, ενώ οι ηθοποιοί προσφέρουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ερμηνειών.

Γενικά, πρόκειται για μια μεταφυσική ταινία θρίλερ κοινότυπης θεματολογίαςκαι σεναρίου που βαδίζει ανεπιτυχώς στα χνάρια της πρώτης, εξαιτίας της μεγάλης «πέρασης» που είχε στο κοινό.

The Haunting in Connecticut 2- Ghosts of Georgia, Οι φωνές των νεκρών 2-Τα φαντάσματα της Τζόρτζια

Σκηνοθεσία: Tom Elkins

 

mpanti

 

 

 

Δήμητρα Μπαντή
dimitrcm@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.