Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Πριν να Μεσάνυχτα

before midnightΑπό 13 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Εννέα χρόνια μετά το Before Sunset (Πριν το Ηλιοβασίλεμα), ο Jesse είναι πετυχημένος συγγραφέας και η Celine σκέφτεται να αναλάβει μια δουλειά στην κυβέρνηση. Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από την συνάντησή τους στην Βιέννη και τώρα είναι για διακοπές στην Ελλάδα.

Η ταινία, που γυρίστηκε στην Πελοπόννησο, έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και έχουμε την ευκαιρία να δούμε γνώριμα πρόσωπα στο ελληνικό κοινό. Στην οθόνη βλέπουμε, έστω και για λίγο, την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την Ariane Labed.

Το Πριν τα Μεσάνυχτα είναι πιο αληθινό από τις υπόλοιπες δύο ταινίες. Μας παρουσιάζει τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια μακροχρόνια σχέση, την φθορά που έχει επέλθει ανάμεσά τους και πως αυτά απειλούν να καταστρέψουν τον «γάμο» τους. Φυσικά, δεν λείπει και ο ρομαντισμός, αφού πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, αλλά πιο ρεαλιστική από ότι έχουμε συνηθίσει. Και σε αυτή την ταινία παρακολουθούμε την ζωή του ζευγαριού μία συγκεκριμένη μέρα, από το πρωί μέχρι…τα μεσάνυχτα.

Μονοπλάνα και μακροσκελείς συζητήσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας. Αισθητικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά έχει ένα απλό στυλ, όπως αρμόζει στην περίσταση. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και η δράση ελάχιστη. Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών (Julie Delpy, Ethan Hawke) είναι δυνατές και ρεαλιστικές, ενώ των υπολοίπων αδιάφορες. Η μουσική είναι απλή, χωρίς να παίζει, όμως, κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία.

Στα θετικά είναι ότι ξεφεύγει από τα κλισέ που υπάρχουν σε όλες τις ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα. Αρχαία, χορός, ούζο, άνθρωποι που φωνάζουν κτλ. Η Πελοπόννησος είναι απλά ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία τους και τίποτα παραπάνω.

Από την μέση και μετά η ιστορία αποκτά δυναμισμό και μέσα από τους διαλόγους των ηρώων εκφράζονται οι ιδιοσυγκρασίες των δύο φύλων, αν και όχι 100% πετυχημένα. Το τέλος είναι απλό, γλυκό, χωρίς να γίνεται μελό και με λίγο χιούμορ.

Το Πριν τα Μεσάνυχτα έχει αρκετό χιούμορ. Οι χαρακτήρες αυτοσαρκάζονται και τσαλακώνονται.

Είναι μια απλή, τρυφερή ταινία, που θα μπορούσε, παρ’ όλα αυτά να δώσει κάτι παραπάνω.

Σκηνοθεσία: Richard Linklater
Σενάριο: Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke
Πρωταγωνιστούν: Julie Delpy, Ethan Hawke
Διάρκεια: 108΄
Διανομή: Feelgood

Χριστίνα Φακίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.