Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Υψηλή Μαγειρική

upsili mageirikiΑπό 12 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ.
Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες…
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Catherine Frot, ήταν υποψήφια στα βραβεία César, τα γαλλικά Όσκαρ, ως καλύτερη ηθοποιός.

Το Haute Cuisine είναι μια συμπαθητική ταινία. Από την αρχή σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και οι βασικοί χαρακτήρες γίνονται, αμέσως, συμπαθείς. Είναι ανάλαφρη, η ώρα κυλάει πολύ γρήγορα, αλλά χωρίς ουσία. Μπορεί η ιστορία να είναι αληθινή, αλλά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Είναι επίπεδη, δεν έχει κάποια κορύφωση και καμία ανατροπή. Με άλλα λόγια, αναρωτιέσαι γιατί κάνανε την ιστορία της ταινία.

Παρ’ όλα αυτά η ταινία είναι γλυκιά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις, κι ας μην έχει κάτι το ιδιαίτερο η ιστορία. Είναι προσεγμένη, οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, ενώ στα πιο θετικά είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους χαρακτήρες και ιδιαίτερα η χημεία ανάμεσα στην Frot και τον Arthur Dupont. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινηματογράφηση του παρόντος και του παρελθόντος. Στα flashbacks η εικόνα είναι φωτεινή, με θερμά χρώματα, ενώ το παρόν είναι τοποθετημένο σε ένα κρύο σκηνικό. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα υπέροχα πιάτα που περνάνε από την οθόνη και ανοίγουν την όρεξη…

Καλή ταινιούλα, ευχάριστη, χωρίς λόγο ύπαρξης, αλλά θα περάσετε καλά αν την επιλέξετε.

Σκηνοθεσία: Christian Vincent
Σενάριο: Etienne Comar, Christian Vincent, Danièle Mazet-Delpeuch
Πρωταγωνιστούν: Catherine Frot, Arthur Dupont, Jean d’Ormesson
Διάρκεια: 95΄
Διανομή: Filmtrade

Χριστίνα Φακίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.