Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Jobs

αρχείο λήψηςΑπό τις 19 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους

Απολύτως αναμενόμενο ήταν μετά τον θάνατο του Steve Jobs κάποια στιγμή να προέκυπτε κι η βιογραφία του.

Εξίσου αναμενόμενη ήταν τελικά κι η βιογραφία του καθώς δεν απέχει σημαντικά από το κλασσικό πρότυπο της βιογραφίας-αγιογραφίας ενός ανθρώπου που πραγματοποίησε το American Dream.

College drop-out, που θεωρεί τα ακαδημαϊκά προσόντα πεταμένα χρήματα, άποψη για την οποία ο Ashton Kutcher δεν μας πείθει, απατώντας την κοπέλα του και κάνοντας περιστασιακά ναρκωτικά, γυρνώντας χωρίς παπούτσια και περνώντας τον χρόνο του με γκουρου στις Ινδίες, τα πρώτα χρονιά γίνεται η απόπειρα ο Steve Jobs να παρουσιαστεί ως περιθωριακός, αντισυμβατικός και σκεπτικιστής. Στην συνεχεία δουλεύει σε μια εταιρία κι όταν του ζητηθεί να  επισκευάσει ένα χαλασμένο παιχνίδι θα απευθυνθεί σε έναν φίλο του για βοήθεια, ο οποίος τυχαίνει να έχει την ιδέα για τον πρώτο οικιακό υπολογιστή και μάλιστα έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σε αυτό.

Ο Jobs τον παροτρύνει να προωθήσουν μαζί την δουλειά κι δημιουργεί στο γκαράζ των γονιών του ένα εργαστήριο όπου δουλεύει μια μικρή ομάδα με αυτόν ως αρχηγό. Αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις και γρήγορα η Apple μεγαλώνει και πετυχαίνει. Όσο πιο επιτυχημένος γίνεται ο Jobs, τόσο πιο φιλόδοξος γίνεται και τόσο περισσότερα χρήματα  ρίχνει σε projects που αντικατοπτρίζουν το όραμα της εταιρίας αλλά στα μάτια των χορηγών του δεν πρόκειται να αποδώσουν. Ταυτόχρονα τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας, τους φίλους του. Τελικά λόγω των επιλογών του, απομακρύνεται από την εταιρία και έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο για ορισμένα χρονιά, ώσπου η εταιρία κάτω από την διοίκηση των παραγωγών αρχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα , οπότε και επαναφέρεται.

Προσωπικά παρατήρησα μια σειρά από πράγματα που δεν ήξερα για την ζωή του Steve Jobs αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί επαρκώς, ώστε να μπορώ να πω πως η ταινία υπήρχε αποκαλυπτική και δεν μπορώ να πω πως οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονταν είχαν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο πάνω μου.

Ο Ashton Kutcher ήταν αποτελεσματικός ως Jobs. Δεν υπήρχε κάποια μεγάλη αδυναμία στην ερμηνεία του αλλά σίγουρα οι στιγμές έντασης ίσως ήθελαν λίγη παραπάνω δουλειά.

Πέραν αυτού δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από το success story ενός ανθρώπου που αμφισβήτησε τον κόσμο γύρω του. Όσο ωραία κι αν θα μπορούσε να αποτυπωθεί αυτό, υπάρχει μια γενική αδυναμία των σκηνοθετών να παραμείνουν στα πλαίσια της βιογραφίας και να μην αγιογραφήσουν τον πρωταγωνιστή τους.

Το φέροντα φωτοστέφανο λοιπόν Jobs νομίζω πως θα εκτιμήσουν ενδεχομένως οι φανατικοί χρηστές της Apple, ίσως οι wanna-be- Jobs τεχνικοί υπολογιστών  κι οι οραματιστές ανά τον κόσμο.

 

Σκηνοθεσία: Joshua Michael Stern

Σενάριο: Matt Whiteley

Πρωταγωνιστούν: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad

Διανομή: Audio Visual

 

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.