Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Man of Steel

Man-of-Steel-posterΑπό 20 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Στις 20 Ιουνίου ξεκίνησε στην Ελλάδα η προβολή του πολυαναμενόμενου blockbuster του φετινού καλοκαιριού, του «Man of Steel – Άνθρωπος από ατσάλι» ,στις αίθουσες των κινηματογράφων.

Μέσα μόλις σε 15 μέρες  από τη διεθνή προβολή έναρξης στις 14 Ιουνίου ξεπέρασε το φράγμα των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ  κατά  την ίδια την εναρκτήρια προβολή ξεπέρασε τους «Avengers» και τον «Iron Man 3» με έσοδα 21 εκατομμύρια δολάρια έναντι 18 και 16 αντίστοιχα.

Ο Zack Snyder σκηνοθέτης του φιλμ ,που σκηνοθέτησε τους «Watchmen» και τους «300» , με τη βοήθεια του Christopher Nolan που οραματίστηκε και τελικά έγραψε το σενάριο μαζί με τον David S. Goyer επαναπροσδιόρισαν τον «Άνθρωπο από Ατσάλι» με υπόδειγμα το προγενέστερο reboot του Batman που μας έδωσε μια τριλογία γεμάτη από ηθικά διλλήματα.

Έτσι και σε αυτή τη ταινία , που αποτελεί προιόν καινοτομίας και διαφοροποίησης του αρχικού franchise  σε επική κλίμακα 21ου αιώνα , είναι γεμάτη από έντονη δράση και συναισθηματική αλληλεπίδραση με το θεατή ,που ταυτίζεται με τη ψυχοσύνθεση του ήρωα, αλλά και με θέματα κοινωνικής και ανθρωπιστικής φύσεως που προκαλούν το προβληματισμό. Τέτοια είναι το φαινόμενο του ρατσισμού ,του bullying και του κοινωνικού αποκλεισμού ,φυσικά λόγω διαφορετικότητας .

H τελευταία προσπάθεια λανσαρίσματος του DC comic Superman στη μεγάλη οθόνη , το Superman Returns του Brian Singer το 2006 απέτυχε παταγωδώς διότι βασίστηκε υπερβολικά στην παράδοση του Superman των 70’s του Richard Donner . Η οποία παρουσίασε ένα δυσδιάστατο Kal-El που υποδυόταν ο Christopher Reeve με υγιή αίσθηση χιούμορ και συνεχείς «γκάφες» ως Clark Kent και μεγαλοπρεπή , με αρκετή επίδειξη δύναμης , ως Superman.

Αντίθετα στο Man Of Steel  βλέπουμε μια ταινία όσο σοβαρή και ρεαλιστική μπορεί να γίνει για έναν υπερήρωα – καθώς ακόμα και τα χαμόγελα είναι σύντομες φυσικές αντιδράσεις . Ακόμα και o Batman του Nolan που υποδύθηκε με εξαιρετικό τρόπο o Christian Bale με όλο το σκοτεινό και γεμάτο εσωτερική διαμάχη mood που άρμοζε στη περίπτωση , η πλευρά του πλουσίου playboy του Bruce Wayne προσέδιδε μια πιο ελαφριά και ευχάριστη νότα.

Το φιλμ λοιπόν ξεκινά με σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη αναμειγμένες με Star Wars . Καθώς παρακολουθούμε την καταστροφή του πλανήτη  Krypton λόγω περιβαλλοντολογικών αιτιών – εξάντληση φυσικών πόρων , και το αποτυχημένο πραξικόπημα του στρατηγού Zod (Michael Shannon) ως τη μοναδική πράξη σωτηρίας κατά τον ίδιο του πολιτισμού ,από τις ανώφελες και αφελείς πολιτικές των κυβερνώντων .Στο πραξικόπημα αυτό αντιτάσσεται ο βιολογικός πατέρας του Kal-El(Superman), ο επιστήμονας Jor-El (Russel Crowe) .

Eν τέλει ο Kal-El μέσα σε ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει το μέλλον του Krypton ταξιδεύει, προσεδαφίζεται, μεγαλώνει και εργάζεται στη γη.

Όπου εκεί ,στο φιλμ με τη μέθοδο των flashbacks , βλέπουμε τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια και τη διαπαιδαγώγιση των γηινών γονιών  του Jonathan Kent (Kevin Costner) και Martha Kent (Diane Lane)  ώστε να ελέγχει τις δυνάμεις του και να τιθασεύει τις  επιθυμίες του και τους πειρασμούς ,σε μια πιθανή κατάχρηση δύναμης ως άλλος Ιησούς , αποκτώντας έτσι ισχυρή ηθική υπόσταση και κατανοώντας την ανάγκη να διατηρεί τις δυνάμεις του μυστικές , λόγω των πιθανών τεράστιων φοβικών-ρατσιστικών αντιδράσεων του  ανθρωπίνου γένους.

O Kal-El ή Clark Kent (Henry Cavill) λοιπόν είναι αναγκασμένος να είναι αποκλεισμένος , αποξενωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και ακολουθεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε διάφορες τοποθεσίες, που θα τον λυτρώσει.

Στα 33 του χρόνια έχοντας τελικώς γνωρίσει τον εαυτό του και την αλήθεια για το γενεαλογικό του δέντρο θα βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με τους τελευταίους επιζώντες του Krypton , που δεν ήταν άλλοι από τον αιώνια φυλακισμένο στρατηγό Zod και τους ακολούθους του που είχαν απελευθερωθεί μετά τη καταστροφή του πλανήτη.

Παραδίνοντας τον εαυτό του και τη δύναμη του ως σύγχρονος Μεσσίας στο ανθρώπινο γένος κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη του , με τη συμβολή της δυναμικής ρεπόρτερ Lois Lane (Amy Adams) που είχε δημοσιοποιήσει το χαρακτήρα του ,τις ικανότητες και τη προέλευση του και αντιμετωπίζει το Zod για τη μοίρα της γης .

Το όραμα αρμονικής συμβίωσης με τους ανθρώπους που έδωσε o Jor –El στον Κal-El προσδίδοντας ο τελευταίος  ελπίδα σε αυτούς  με τις πράξεις του(το S του ήρωα πλέον σημαίνει ελπίδα ) , ενάντια στο γενοκτονικό, ναζιστικό θα χαρακτηρίζαμε , όραμα γαλαξιακής κυριαρχίας  και αναστήλωσης του Krypton , του στρατηγού Zod.

Ακολουθεί μια επική μάχη με τρομερά ψηφιακά εφέ που αφήνει άφωνο το κοινό και τελικά αποχωρεί από την αίθουσα με ένα αίσθημα δέους και εσωτερικής ολοκλήρωσης ,συναισθηματικά επηρεασμένος από το εκπληκτικό soundtrack που συνέθεσε ο Hans Zimmer αλλά και από τον πολυδιάστατο , πολύπλοκο ,ανθρώπινο Άνθρωπο από Ατσάλι .

ΥΓ: Όσοι δεν την είδατε , σπεύσατε. Είναι επική !!!

Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
Σενάριο: Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ
Πρωταγωνιστούν:  Χένρι Καβίλ, Έιμι Άνταμς, Κέβιν Κόστνερ, Νταιάν Λέιν, Ράσελ Κρόου, Μάικλ Σάνον
Διάρκεια: 143′
Διανομή: Village Films

Βλάσης Νικολάου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.