Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Mud – Ένα καλοκαίρι

mud

Από 18 Ιουλίου στους κινηματογράφους

Ο 14χρονος Έλλις το σκάει μια μέρα από το σπίτι του, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Νέκμπον. Τα αγόρια θέλουν να εξερευνήσουν μια βάρκα που βρήκαν πάνω σε δέντρα, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Ανακαλύπτουν, όμως, ότι κάποιος κατοικεί σε αυτή την βάρκα. Κι έτσι, γνωρίζουν τον Mud. Εκείνος τους πείθει να τον βοηθήσουν να φτιάξει την βάρκα, ώστε να μπορέσει να φύγει με την γυναίκα που αγαπάει, αλλά τους κρύβει, αρχικά, ότι έχει σκοτώσει κάποιον και ότι τον κυνηγάνε. Οι τρεις τους, όμως, χτίζουν σιγά σιγά μια γερή φιλία.

Πρόκειται για μια ταινία του σκηνοθέτη του Take Shelter, Jeff Nichols, η οποία συμμετείχε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών και ήταν υποψήφια για το Palme d’Or.

Το στυλ του Jeff Nichols είναι γνωστό από τις προηγούμενες ταινίες του. Αργός ρυθμός, σκοτεινή ατμόσφαιρα, συγκεκριμένος φωτισμός και χρώματα. Αυτά ισχύουν και για το Mud.

Πολύ αμερικάνικη, από την προφορά, την μουσική μέχρι τα σκηνικά και τα γεγονότα. Ενώ αρχικά η ιστορία φαντάζει ενδιαφέρουσα, όσο προχωράει μπλέκονται πολλές “υπό-ιστορίες” και τελικά η ταινία χάνει τον στόχο της. Έτσι, το Mud δεν έχεις ξεκάθαρο στόχο, αλλά ούτε και ξεκάθαρο θέμα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Η ιστορία τους δεν ολοκληρώνεται ποτέ και, τελικά, δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην εξέλιξη του έργου.

Από την άλλη, έχεις δύο πολύ καλές ερμηνείες από τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές (Tye Sheridan και Jacob Lofland), ενώ και ο Matthew McConaughey δείχνει ότι έχει αρχίζει να ωριμάζει ως ηθοποιός. Η Reese Witherspoon έχει έναν πολύ μικρό, αν και σημαντικό, ρόλο, χωρίς να αποδίδει και πολύ καλά.

Προσωπική άποψη, ότι το τέλος θα ήταν καλύτερα να έμενε μετέωρο και να μην ξέραμε ως θεατές τι απέγινε, τελικά, ο χαρακτήρας του McConaughey. Αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική γνώμη.

Το Mud έχει πολλά προβλήματα, κυρίως, ως ιστορία. Η διάρκεια είναι τεράστια και δεν φεύγεις ικανοποιημένος από αυτό που είδες. Τεχνικά και καλλιτεχνικά η ταινία είναι καλή, αλλά λέει λίγα. Ή μάλλον, λέει πάρα πολλά.

Σκηνοθεσία: Jeff Nichols
Σενάριο: Jeff Nichols
Πρωταγωνιστούν: Tye Sheridan, Jacob Lofland, Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Sarah Paulson, Sam Shepard
Διάρκεια: 130΄
Διανομή: Seven

Χριστίνα Φακίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.