Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: «Now you see me» – Η συμμορία των μάγων

Από 6 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Οπτικές απάτες με λίγη επιστήμη και μπόλικη μαγεία σε σχέση με μια σειρά από ανεξήγητες ληστείες φέρνει ο  Louis Leterrier στις κινηματογραφικές οθόνες και παραλίγο να γινόταν πρωτότυπος κι ενδιαφέρον αν όλα αυτά δεν τα συνόδευε με μερικούς τόνους κλισέ , μια ιδέα μυστικισμού και θεωριών συνωμοσίας ανάλογες με εκείνες του Νταν Μπράουν και το πιο αναμενόμενο τέλος.

Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους μάγοι με ξεχωριστές ειδικότητες- Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), Henley Reeves (Isla Fisher), Jack Wilder (Dave Franco) and Merritt McKinney (Woody Harrelson)-, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους λαμβάνουν ένα παράξενο τραπουλόχαρτο με μια διεύθυνση και μια ώρα πάνω τους. Συναντιούνται εκεί και έναν χρόνο μετά τους βλέπουμε να έχουν ένα από τα πιο πετυχημένα σόου μαγείας στην Αμερική, κατά την διάρκεια του οποίου κλέβουν μια τράπεζα στην Γαλλία. Ένας πράκτορας του FBI (Mark Ruffalo) και μια πράκτορας της Interpol αναλαμβάνουν την υπόθεση. Τους συλλαμβάνουν, τους ανακρίνουν, δεν μπορούν όμως να αποδείξουν τίποτα, ενώ ένας άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια δουλεία του έχει κάνει να ξεσκεπάζει μαγικά κόλπα αρνείται να συνεργαστεί (Morgan Freeman). Έτσι οι «μάγοι» μας αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την επόμενη παράσταση τους. Αυτή θα λάβει χώρα στην Νέα Ορλεάνη και για μια ακόμα φορά θα μοιραστούν χρήματα στο κοινό, αυτήν την φορά τα χρήματα του ίδιου του χορηγού τους (Michael Caine).

Επειδή ως τώρα έχω υπάρξει αρκετά στριφνή πρέπει να παραδεχτώ πως μπορεί κανείς να διασκεδάσει την ταινία αν δεν πάει με πολύ υψηλές προσδοκίες. Πρώτον η ταινία έχει ένα πολύ καλό-για να μην πω εξαιρετικό-κάστινγκ. Πόσο κακή μπορεί να είναι από την στιγμή που παίζουν ο Michael Caine κι ο Morgan Freeman; Δεύτερον το θέμα της είναι σχετικά πρωτότυπο, αν εξαιρεθεί το Prestige του Nolan, στο οποίο παρεμπιπτόντως είχαμε ξαναδεί τον Caine. Τρίτον η ταινία έχει ένα ιδιότυπο συγκρατημένο χιούμορ , που ενδέχεται να αποδίδει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο τα κλισέ που παραπάνω ανέφερα παραμένουν. Και δυστυχώς είναι αρκετά προφανή. Οι χαρακτήρες δεν είναι καλοδουλεμένοι κι αυτή η «ιδέα μεταφυσικού»  είναι στην πραγματικότητα η βάση της ταινίας. Κι όταν στο τέλος ελπίζουμε να βγάλει ένα σχετικό νόημα για να δικαιολογήσουμε έστω ένα μέρος αυτών που παρακολουθούμε-γιατί πραγματικά ήθελα πολύ να συμπαθήσω την ταινία- έρχεται η πιο ακατανόητη κι ανούσια σκηνή με τους πρωταγωνιστές πάνω σε ένα καρουζέλ. Σημειώνω απλά για τις ρομαντικές ψυχές πως υπάρχει η υπόνοια δύο ειδυλλίων κατά την διάρκεια της ταινίας , που εντάσσονται όμως κατ’ εμέ για μια ακόμη φορά στα αναμενόμενα μέρη του φιλμ.

Θέλω για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσω πως η ταινία δεν είναι πολύ κακή, έχει όμως μια σειρά από αδυναμίες. Ενδέχεται όμως να την απολαύσει κάποιος που δεν έχει ακόμα προλάβει να βαρεθεί τις εύκολες λύσεις και ίσως προτιμά να επαναπαύεται σε αυτές.

Σκηνοθεσία : Louis Leterrier
Σενάριο : Ed Solomon , Boaz Yakin
Πρωταγωνιστούν : Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson
Διανομή : Odeon
Διάρκεια : 116΄

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.