Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: One Direction, This Is Us – 1D3D

αρχείο λήψηςΑπό τις 29 Αυγούστου στους κινηματογράφους

Λένε πως αν επιβιώσεις μια απόπειρα αυτοκτονίας βλέπεις την ζωή τελείως διαφορετικά και πως αλλάζει συνολικά η κοσμοθεωρία σου. Είμαι αρκετά σίγουρη πως αυτό εφαρμόζει και για το ντοκιμαντέρ των One Direction.

Για να εκθέσω το βασικά στοιχειά που συνθέτουν το συγκεκριμένο έκτρωμα, παρακολουθούμε για μιάμιση ατελείωτη ώρα τους One Direction να παίζουν τους εαυτούς τους, να μιλάνε για τους εαυτούς, έχοντας αποστηθίσει άψογα και στην εντέλεια ακριβώς το σενάριο που τους είχαν δώσει χωρίς να παρεμβάλουν καμιά προσωπική πρωτοβουλία η σκέψη(εντάξει, αυτό το τελευταίο για «δικές τους σκέψεις» κι άλλα τέτοια περιττά το έγραψα για πλάκα) και μπράβο τους που τα κατάφεραν να μάθουν απ’ έξω τόσο κομμάτι! Εγώ δεν τους το ‘χα καθόλου!

Επιπλέον βλέπουμε τον μάνατζερ των One Direction να μιλάει για τους One Direction εξυμνώντας ακριβώς ποσό μεγαλύτερη επιτυχία από τους Beatles έχουν (ω ναι, ειπώθηκε κι ακόμα ο εν λόγω κύριος δεν έχει συλληφθεί και βασανιστεί όπως του πρέπει). Επίσης βλέπουμε τους φαν των One Direction να λένε πόσο λατρεύουν τους One Direction και να τσιρίζουν αδιάκοπα σαν κακή ψευτο-ηθοποιός σε σπλατερ. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες των One Direction, δηλώσεις των οικογενειών των One Direction, αποσπάσματα από συναυλίες των One Direction κι όλα αυτά με soundtrack την μουσικοί των One Direction!

Μπορώ να φανταστώ πόσο ενθουσιασμένοι είστε όλοι ως τώρα αλλά μην τρέξετε να κλείσετε εισιτήρια πριν αναφερθώ στο πιο πετυχημένο μέρος της ταινίας, την συνολική της πρωτοτυπία: Είναι αξιοθαύμαστο πως το ντοκιμαντέρ δεν ακολουθεί σε καμιά περίπτωση την πιο-κλισέ-πεθαίνεις λογική του καλλιτέχνη που ξεκινά από χαμηλά τα καταφέρνει χάρη στο ταλέντο του (πάρετε τον χρόνο σας να το χωνέψετε και προχωρείτε παρακάτω οπότε νιώσετε έτοιμοι) να εξελιχθεί ώσπου γίνει παρά πολύ μεγάλο όνομα μη ξεχνώντας όμως την καταγωγή του και τις ρίζες του και φυσικά παραμένει ένας απλός καθημερινός άνθρωπος. Που το σκέφτηκαν οι άτιμοι;

Μετά από μια πολύ επιεική διακωμώδηση σε σχέση με αυτήν που αξίζει πράγματι στην ταινία, θα προσπαθήσω να γράψω λίγο πιο σοβαρά. Όσο σοβαρά μου επιτρέπει το ζήτημα τέλος πάντων… Έχω υπόψη μου πως η λειτουργία του μουσικού ντοκιμαντέρ είναι να γνωρίσεις καλύτερα τον καλλιτέχνη, την ζωή του και την τέχνη του, γι’ αυτό ίσως και να θεωρηθεί θεμιτή η τοποθέτηση των One Direction  να παίζουν τους One Direction μιλώντας για τους One Direction ενώ από πίσω παίζει μουσική των One Direction, κι όταν δεν είναι οι ίδιοι οι One Direction στην οθόνη είναι ο μάνατζερ τους κι οι φαν τους να μας μιλούν για (wait for it) τους One Direction!

Όμως ας σοβαρευτούμε: Πρώτον δεν πρόκειται για ουσιαστική γνωριμία με κανέναν καλλιτέχνη διότι  One Direction δεν είναι καλλιτέχνες και  με καμιά τέχνη καθώς δεν παράγουν καμιά τέχνη. Επομένως δεν πρόκειται ούτε και για μουσικό ντοκιμαντέρ. Άρα είναι μοναχά 5 χαριτωμένα εικοσάχρονα αγοράκια, που μοιάζει να τα έχει ξεχάσει η εφηβεία, να παρελαύνουν στις οθόνες μας παίζοντας τις 2 συγχορδίες που ξέρουν στην κιθάρα (την μια λάθος) και κάνοντας δωδεκάχρονα κοριτσάκια να επιτίθενται βίαια στα αυτιά μας. Σημείωση από ένα κάποτε δωδεκάχρονο κοριτσάκι: Σε 4 χρονιά το πολύ σαν άλλος άπιστος Θωμάς θα αρνιόσαστε πως τους ακούγατε ποτέ σας.

Μουσικά η κινηματογραφικά η ταινία δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ίσα ίσα αποτελεί πιθανότατα από τα χειρότερα δείγματα του είδους, εφόσον είναι επιβεβλημένο να το κατατάξουμε στο μουσικό ντοκιμαντέρ. Αντίθετα οικονομικά κι από άποψη προώθησης υπήρξε ιδιοφυές καθώς οι One Directioners ανά τον κόσμο θα συρρέουν κατά δεκάδες.

Αν δεν είστε δωδεκάχρονο κορίτσι με μυαλό κοτόπουλου μείνετε μακριά από τις αίθουσες καθώς η ταινία θέλει πολύ οιστρογόνο για να γίνει ανεκτή. Συστήνεται και για τους αυτοκτονικούς: οι πιθανότητες να επιβιώσετε είναι οι ίδιες και μπορεί να πληρώσετε το εισιτήριο αλλά θα έχετε γλιτώσει την ταλαιπωρία του νοσοκομείου.

 

Σκηνοθεσία: Morgan Spurlock

Πρωταγωνιστούν: One Direction

Διάρκεια: 92′ λεπτά

Διανομή: Feelgood

 

Έλενα Στεφανατού 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.