Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: Turbo

Turbo-posterΑπό 18 Ιουλίου στους κινηματογράφους

Μία ακόμα παιδική ταινία που ωθεί τους μικρούς θεατές να ακολουθήσουν τα όνειρα τους  ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να πιστέψουν στα θαύματα και κυρίως στις δυνατότητες τους και θα τα καταφέρουν – εντάξει μπορεί να ακούγομαι τόσο αηδιαστικά κλισέ που κάποιοι από εσάς ήδη ανακατεύονται , όμως αυτό θα ήθελε  να είναι το Turbo.

Ο πρωταγωνιστής μας, ένα σαλιγκάρι που αγαπά τους αγώνες δρόμου, ζει με τον αδελφό του σε έναν τοματόκηπο. Έχει όνειρο μια μέρα να τρέξει στο Ίντι 500 μαζί με το πρότυπο του, τον επί χρόνια πρωταθλητή αγώνων αυτοκινήτου, όμως προς το παρόν αρκείται στην συλλογή των σαπισμένων  τοματών.

Συχνά κάνει γκάφες και βάζει όλα τα υπόλοιπα σαλιγκάρια σε κίνδυνο αλλά ο κόμπος φτάνει στο χτένι όταν ο επίδοξος οδηγός αγώνων βγαίνει στο γρασίδι να κυνηγήσει μια τομάτα που είχε παραπέσει εκεί ενώ ο κηπουρός χρησιμοποιούσε την κουρευτική μηχανή. Τα σαλιγκάρια καταφέρνουν να σώσουν τον μικρό αδέξιο, όμως δεν πρόκειται να ανεχτούν να διακινδυνεύσουν μια ακόμα φορά. Τον μαλώνουν κι εκείνος φεύγοντας από τον κήπο έχει ένα ατύχημα που του επιτρέπει να τρέξει γρηγορότερα από κάθε σαλιγκάρι. Όταν μετά από ένα ακόμα λάθος αυτός κι ο αδερφός του διώχνονται από τον κήπο, πέφτουν στα χέρια ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου τάκο και με την βοήθεια του το φιλόδοξο μαλάκιο βρίσκεται να τρέχει στο Ίντι 500, αντιμέτωπος με το είδωλο του!

Ξεκινώ ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για εκείνα τα παιδικά που μπορούν με ευκολία να διασκεδάσουν και ενήλικες , όπως ήταν προ ετών η «Εποχή των Παγετώνων» ή το πρόσφατο «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου». Οι μόνοι θεατές στους οποίους απευθύνεται το συγκεκριμένο φιλμ είναι τα παιδία.

Η ταινία είναι πάρα πολύ τυπική του είδους. Λαμβάνοντας υπόψη  λοιπόν πως υφίστανται περίπου  άλλες 100 ίδιες ταινίες  η συγκεκριμένη θα είχε νόημα μονάχα αν είχε να προσφέρει κάτι νέο. Δεν το κάνει… Υπάρχουν ωστόσο πολλές παραπάνω άλλες ταινίες στο ίδιο ύφος, ενδεχομένως με πολύ καλύτερο χιούμορ και πολύ πιο εποικοδομητικό σενάριο, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.

Ενδείκνυται για ένα οικογενειακό βράδυ, αν κρίνεται απολύτως απαραίτητος ο κινηματογράφος. Εναλλακτικά οι επιλογές ανάμεσα στα DVD είναι πολύ περισσότερες και σίγουρα καλύτερες.

Σκηνοθεσία: David Soren
Σενάριο: Darren Lemke,  Robert D. Siegel
Πρωταγωνιστούν(φωνές): Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Samuel L. Jackson
Διάρκεια: 96 λεπτά

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.