Παρουσίαση – Κριτική ταινίας: White House Down – Λευκός Οίκος: Η πτώση

White_House_Down_Theatrical_PosterΑπό τις 19 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους

To White House Down δεν είναι τίποτα παραπάνω από την κλασσική αμερικανική ταινία δράσης καλών εναντίον κακών με μπόλικο πατριωτισμό και ακόμα περισσότερο ανούσιο ξύλο. Βεβαίως δεν έχει κανείς το περιθώριο να αναμένει πολλά παραπάνω, όταν συνεργάζονται ο σεναριογράφος του  Amazing Spider-Man κι ο σκηνοθέτης του Independence Day.

Ο θαμώνας πλέον των Αμερικανικών ταινιών του είδους, χωρισμένος πλην γοητευτικός (τουλάχιστον στα ματιά των θαυμαστών του), μπαμπάς και πρώην στρατιώτης, που προσπαθεί να έχει επαφή με την κόρη του αλλά δεν τα καταφέρνει (Channing Tatum), επιχειρεί να μπει στην προσωπική ασφάλεια του προέδρου την μέρα που επισκέπτεται με την κόρη του (Joey King) τον Λευκό Οίκο. Φυσικά αποτυγχάνει κι όταν ο Λευκός Οίκος δέχεται καταλαμβάνεται από μια ομάδα ανδρών, συμπωματικά ο πρωταγωνιστής καταλήγει να πρέπει να προστατέψει τον Πρόεδρο (Jamie Foxx).

Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για την ταινία: Πρόκειται για το κλασσικό ΠΟΛΥ αμερικανικό και ΠΟΛΥ πατριωτικό φιλμ. Έχει αρκετή δράση, ορισμένες στιγμές χιούμορ (όχι που θα κυλιέστε στα πατώματα, ένα μειδίαμα θα είναι αρκετό), τον Channing Tatum για τις τυχόν ενδιαφερόμενες και φαν και ίσως, απλά ίσως, κάποιος ελαφρώς πιο πολιτικοποιημένος να προβληματιζόταν από την στάση του κινηματογραφικού αγερικού προέδρου υπέρ της διπλωματικής ειρήνης σε σχέση με αυτήν του πραγματικού. Όμως αυτό νομίζω πως συμβαίνει μονό «κάλαθος» στην ταινία και δεν αποτελεί ουσιαστικό λόγω να το παρακολουθήσει κανένας.

Η  Maggie Gyllenhaal υποδύεται έναν ρόλο που την αδικεί πολύ αλλά πληρώνει το νοίκι, ενώ ο Tatum αν δεν απογοήτευε επανειλημμένα με μετριότατες επιλογές ρόλων εδώ και μια δεκαετία περίπου, θα μπορούσε να βάζει τις βάσεις για έναν πιο φιλόδοξο ρόλο μελλοντικά. Φυσικά με αυτό δεν εννοώ πως η ερμηνεία του είναι εξαιρετική καθώς η ερμηνεία του δεν απαιτεί κανένα απολύτως υποκριτικό ταλέντο αλλά έχω την αίσθηση πως πρόκειται για συνολικά πιο φιλόδοξη παραγωγή από τις προηγούμενες του απόπειρες. Από τον Jamie Foxx μετά από τον Django, όπου μου άρεσε πάρα πολύ ανέμενα κάτι ελαφρώς καλύτερο αλλά υποθέτω πως η επιλογή του εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Gyllenhaal, «πληρώνει το νοίκι».

Εν γένει η ταινία προτείνεται αποκλειστικά για τους φαν του είδους ή τις φαν του πρωταγωνιστή. Διαφορετικά προτιμήστε μια από τις υπόλοιπες, πολύ καλύτερες ταινίες που βγαίνουν αυτήν την εβδομάδα.

 

Σκηνοθεσία: Roland Emmerich

Σενάριο: James Vanderbilt

Πρωταγωνιστούν: Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal

Διάρκεια: 131 λεπτά

Διανομή: Feelgood

 

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.