[ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- ΚΡΙΤΙΚΗ] Είναι όντως, «Κάτι διαφορετικό»

«Κάτι διαφορετικό» – Μια παράσταση όνομα και πράγμα. Διαβάζοντας κανείς για τους C. for Circus, αναζητώντας το δελτίο τύπου της συγκεκριμένης παράστασης, βλέποντας το τρέιλερ αυτής, ένα είναι σίγουρο: δεν ξέρεις τι να περιμένεις από αυτή.

kati diaforetiko

Σκηνικό μηδέν, μια μαύρη κουρτίνα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε μπαίνοντας στην αίθουσα του θεάτρου Αυλαία. Μόνο μερικά σκόρπια μουσικά όργανα βρίσκονται στο δάπεδο της σκηνής.

Μια μουσική ακούγεται, παράξενη μα οικεία στο αυτί. Τρία γλυκά τυπάκια με πολύχρωμα ρούχα είναι εκεί για να σε υποδεχτούν με ένα πλατύ χαμόγελο. Κι εσύ προσπαθείς να μπεις στο νόημα, σε θέτουν σε εγγρήγορση, αφού ξαφνικά δεν θέλεις να συμβεί το «Κάτι διαφορετικό» κι εσύ να το έχεις χάσει.

kati diaforetiko1

Αδυνατώ να περιγράψω το τι συμβαίνει επί σκηνής στη μιαμιση περίπου ώρα που διαρκεί. Τέσσερις αυτοτελείς και παράλληλα ανόμοιες ιστορίες εναλλάσσονται με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο, μέχρι που, φτάνοντας στο τέλος, διαπιστώνουμε πως μας έχουν φωνάξει, τραγουδήσει, αφηγηθεί, μας έχουν καταδείξει δηλαδή με κάθε τρόπο το κλειδί για την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων μέσα στις διάφορες κοινωνίες είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η πρώτη σκηνή, την οποία δεν θα αποκαλύψω, ομολογώ πως με ξένισε. Στην πορεία, όμως, η δομή της παράστασης, αν και –σαφώς- διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει συνεπήρε το κοινό, μαζί του κι εμένα φυσικά. Ήταν σαν να παίρνεις μαθήματα συμπεριφοράς, που να γελάσεις, που να σιωπάσεις και να ακούσεις απλά, που να συμμετάσχεις και ο ίδιος. Για να μην αναφερθώ στα τραγούδια που ακούστηκαν, τα οποία ακόμη σιγοτραγουδώ… Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιος είχε την ιδέα, πως ξεκίνησε η υλοποίηση του, πως κατάφεραν να μη χάσουν τον προσανατολισμό τους και τελικά πως προέκυψε η σημερινή μορφή του, η οποία αναμφισβήτητα λειτουργεί προς το κοινό.

kati diaforetiko2

Να, λοιπόν, «κάτι διαφορετικό» που το αποδεχτήκαμε χωρίς σκωπτική ματιά και δεύτερη σκέψη, γελάσαμε, προβληματιστήκαμε, παρασυρθήκαμε στο δικό τους διαφορετικό κόσμο.

Η Μαρία-Ελισάβετ, η Νατάσα, ο Παναγιώτης, ο Παύλος, ο Σπύρος και η Χρύσα αποδεικνύουν επί σκηνής ότι δεν πήραν τυχαία τη 2η θέση στο Bob Theater Festival 2013 στο BIOS. Δεν ήξερα ποιον να πρωτοκοιτάξω. Δεν ήξερα ποιον να ξεχωρίσω. Επιστρατεύτηκαν πολλά εκφραστικά μέσα για να βγάλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν μουσικά όργανα, αφηγούνται, κολυμπούν, κάνουν μπάνιο, τρώνε, τι δεν κάνουν επάνω στη σκηνή. Κι, όμως, τελικά φαίνεται πως είναι μια παράσταση που προέκυψε έπειτα από έρευνα, αναζήτηση και σκληρή δουλειά. Συμφωνείς, δε συμφωνείς με τον τρόπο παρουσιάσης, παραδέχεσαι πως το καθετί είχε το σκοπό του και δικαιολογούνταν επάνω στη σκηνή.

Θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιαστεί σε παιδιά σαν ένα μάθημα αποδοχής του διαφορετικού. 

Οι C. for Circus παρουσιάζουν το «Κάτι διαφορετικό» στο θέατρο Αυλαία για λίγες μόνο παραστάσεις έως τις 9 Φεβρουαρίου. Τρέξτε να τους προλάβετε!!

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου της παράστασης.

zoe

 

 


Ζωή Καρασουλτάνη
 zoi.roadstory@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.