Περί σχέσεων και άλλων δαιμονίων

Της Κατερίνας Δεμπεγιώτου

Be happy for this moment. This moment is your life, έχει πει ο Omar Khayyam. Απόγευμα Σαββάτου, πίνοντας καφέ με την κολλητή μου και με αφορμή την παραπάνω φράση προσπαθούμε για χιλιοστή φορά να αναλύσουμε όλο αυτό το θέμα που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα τη σχέση άντρα – γυναίκας.

Τελικά υπάρχει το άλλο μας μισό; Πόσο διαρκεί ένας έρωτας; Και τι είναι αυτό που τον κάνει και τελειώνει;

Πρόσφατα είχαμε και την προσωπική εμπειρία μιας φίλης μας που για χάρη ενός έρωτα άλλαξε όλη της τη ζωή και πήγε να εγκατασταθεί στο εξωτερικό μαζί με τον σύντροφο της. Έξι μήνες μετά, επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί τελικά η ζωή δεν είναι παρά μια ανατροπή. Έναν άνθρωπο δεν μπορείς να τον γνωρίσεις ποτέ ολοκληρωτικά πόσο μάλλον όταν έχεις μια σχέση και βγαίνεις ραντεβού μαζί του. Η συμβίωση είναι το στάδιο όπου τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα ενός ανθρώπου βγαίνουν στην επιφάνεια. Οπότε μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι έξι μήνες συμβίωσης ισοδυναμούν με δυο χρόνια σχέσης ή και τρία μη σας πω!

Φιλόσοφοι, ποιητές, στοχαστές αλλά και απλοί άνθρωποι έχουν ρίξει τόνους μελάνι γύρω απ’ το αιώνιο και άλυτο θέμα τί είναι αγάπη.

Αγάπη, είναι αγαπητέ αναγνώστη, η χαρά και μόνο που υπάρχει ο άλλος. Ενώ ο έρωτας είναι να ζητάς το αδύνατο από κάποιον που δεν υπάρχει. Και για να το πω όπως θα το ’λεγε και η γιαγιά μου: Ο έρωτας είναι ίωση που περνάει ενώ η αγάπη είναι φώς. Όταν αγαπά κανείς, δεν έχει ανάγκη να καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί από εκείνη τη στιγμή όλα συμβαίνουν μέσα του.

Για άλλη μια φορά, δε βγάλαμε κανένα συμπέρασμα γύρω από το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης γιατί πολύ απλά μπορεί και να μην υπάρχει. Ήπιαμε το καφέ μας καπνίσαμε ένα πακέτο τσιγάρα και αυτό που έμεινε τελικά από την κουβέντα μας είναι: ό,τι αγαπάς δυνατά μένει, τα άλλα είναι σκουριά…


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.