Πες μας τη γνώμη σου: Αυτοκτονία: Τί πιστεύεις ότι οδηγεί κάποιους ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα; Μπορεί η αυτοχειρία να αποτελεί λύση ενός ή και πολλών προβλημάτων;

Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται αυξημένο το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα μας. Πριν λίγες μέρες δύο άνθρωποι: ο ένας απειλούσε να πέσει από την ταράτσα του νοσοκομείου ΚΑΤ και ο άλλος έπεσε από τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

autoktonia

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κάποιος άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο απονενοημένο διάβημα. Ίσως τα οικονομικά προβλήματα, ίσως κάποια ασθένεια ίσως και προσωπικοί λόγοι να είναι η αιτία. Πίσω από την αυτοκτονία κρύβεται πάντα η απελπισία. Οι αυτοκτονικές τάσεις συνήθως συνδέονται με ψυχική διαταραχή, σοβαρές αγχώδεις διαταραχές και τη λεγόμενη οριακή διαταραχή της προσωπικότητας.

Πες μας τη γνώμη σου: Αυτοκτονία: Τί πιστεύεις ότι οδηγεί κάποιους ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα; Μπορεί η αυτοχειρία να αποτελεί λύση ενός ή και πολλών προβλημάτων;

«Όχι βέβαια η αυτοκτονία δεν είναι λύση. Πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι τελευταία έχουν αυξηθεί πολύ οι αυτοκτονίες και οι αιτίες που οδηγούν σε αυτές . Επίσης πρέπει να πούμε πως πολλά από αυτά τα γεγονότα μένουν κρυφά και δεν προβάλλονται. Είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά όλα βρίσκουν τη λύση τους η αυτοκτονία δεν είναι λύση».

Πυγμαλίων, 30

«Σε χαλεπούς καιρούς, όπως οι σημερινοί, η απόγνωση είναι συνήθης κατάσταση. Ο άνθρωπος που φτάνει στο απονενοημένο διάβημα, αισθάνεται ότι έχει φτάσει σε ένα τέλμα και στερείται εναλλακτικών επιλογών. Δεν έχει συναίσθηση των πράξεων του. Ωστόσο ένας τρίτος ξέρει ότι η λύση δεν είναι ο θάνατος. Οποιαδήποτε κατάσταση είναι προτιμότερη από το θάνατο. Το θέμα είναι η διαχείριση της απόγνωσης».

Βούλα, 20

«Το να αυτοκτονήσει κάποιος χρειάζεται τεράστια ψυχική δύναμη. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να βλέπει το θάνατο του, επομένως μπορεί να πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι ο θάνατος , χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια από το περιβάλλον τους».

Θανάσης, 43

«Η κατάσταση που επικρατεί τελευταία στη χώρα μας έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αυτοκτονία. Αυτός ο άνθρωπος σίγουρα έχει τεράστια ψυχική δύναμη. Γιατί όμως δε χρησιμοποιεί τη δύναμη αυτή για να ανακάμψει; Όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και πρέπει να ακολουθεί τη φυσιολογική της πορεία».

Εύα, 23

«Για εμάς που είμαστε απλώς δέκτες φαντάζει αφύσικο. Για τον άνθρωπο που προβαίνει στην ενέργεια όχι. Η κακή ψυχική του κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τον οδηγούν στο απονενοημένο διάβημα. Όσο σφικτός και να είναι ο κλοιός, δεν αξίζει να δίνεις τέλος στη ζωή σου. Όλα τα προβλήματα λύνονται όχι με την αφαίρεση της ίδια της ζωής σου».

Γιάννης, 27

«Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο του θεού στον άνθρωπο. Δεν μπορεί να την αφαιρεί έτσι απλά. Βέβαια τα προβλήματα που μαστίζουν το σημερινό άνθρωπο είναι πολλά και ίσως αν ο άλλος είναι αδύναμος χαρακτήρας να μην αντέξει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει δίπλα δικούς του ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση η αυτοκτονία δεν είναι λύση».

Ευγενία, 56

«Τίποτα δεν είναι πάνω από τη ζωή όποιος και αν είναι ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αυτή την πράξη δεν είναι ανώτερο από τη ζωή. Όποιο πρόβλημα και να προκύψει πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία».

Αγγελική, 18

«Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας και πιστεύω πως η κύρια αιτία είναι κρίση. Όμως όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται με την κατάλληλη βοήθεια από φίλους και ειδικούς. Κανένας δεν πρέπει να αφήνει τους δικούς του ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα».

Ρούλα, 20

«Σε δύσκολες εποχές πάντα η κρίση και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο γένος είναι πολλά. Εκεί είναι που ο άνθρωπος πρέπει να σκεφτεί λογικά και να μην παρασύρεται από τα προβλήματά του. Πρέπει να φανεί δυνατός η αυτοκτονία είναι παραίτηση δεν είναι λύση και λύτρωση».

Νίκος, 53

«Το να φτάσει κάποιος στην αυτοκτονία σημαίνει ότι έχει περάσει πλέον κάθε όριο. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επικρατεί λογική λειτουργεί ένα λανθασμένο ένστικτο. Εκεί οφείλεις να δείξεις δύναμη και να επιβληθείς στον εαυτό σου ή αν δεν μπορείς εσύ ο ίδιος να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών. Η αυτοκτονία δεν είναι λύση».

Ζωή, 19

 Επιμέλεια: Μαρία Ντζούρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.