Πες μας τη γνώμη σου: Πρέπει να υπάρχουν όρια στην τέχνη, και αν ναι, μέχρι πού μπορούν να φτάνουν;

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το έργο ενός νεαρού γλύπτη που εγκαταστάθηκε στο  Γκντάνσκ της Πολωνίας και αναπαριστά έναν στρατιώτη της Σοβιετικής Ένωσης να βιάζει μια έγκυο γυναίκα με την απειλή όπλου. Το συγκεκριμένο γλυπτό ονομάζεται «Komm Frau» ( έλα εδώ γυναίκα) και παρουσιάζει μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ξαπλωμένη, με τον στρατιώτη να της τραβά τα μαλλιά με το ένα χέρι και με το άλλο να της βάζει ένα όπλο στο στόμα.

oria stin texni

Το έργο ανήκει στον  Γιέρζι Μπόγκνταν Σούμζικ, ο οποίος είναι στο πέμπτο έτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Γκντανσκ ο οποίος δήλωσε πως αφιερώνει το μνημείο στη μνήμη των γυναικών , η τραγωδία των οποίων συχνά αποσιωπάται. Το γλυπτό τοποθετήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κοντά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν από το σημείο αυτό μετά από μερικές ώρες. Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί και πολλοί χαρακτηρίζουν το έργο ολοφάνερα βλάσφημο και αποτρόπαιο.

Πες μας τη γνώμη σου : Πρέπει να υπάρχουν όρια στην τέχνη; Και αν ναι μέχρι που μπορούν να φτάνουν;

«Γενικά η τέχνη είναι ένας τομέας που δεν έχει όρια, κάτι που δεν το υποστηρίζουν μόνο οι καλλιτέχνες ….στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο γλύπτης θίγει ένα λεπτό θέμα κι ιδιαίτερα ευαίσθητο….η γνώμη μου είναι ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να αγγίζονται…».

Ευαγγελία, 19

«Η τέχνη δεν μπορεί να τεθεί σε πλαίσια κανείς δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τη φαντασία ωστόσο όταν απεικονίζεται κάτι τόσο τραγικό θα πρέπει να επικρατεί η λογική και ο σεβασμός στην αισθητική και την ψυχική υγεία αυτού που το βλέπει. Συγκεκριμένα ίσως το δεχόμουν σαν ένα άγαλμα σε προσωπική συλλογή αλλά όχι σε δημόσια θέα».

Στέλλα , 20

«Κάθε καλλιτέχνης είναι ένα ελεύθερο πνεύμα.  Επηρεάζουν πολύ κόσμο και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι δημιουργούν. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνει ένα πραγματικό γεγονός. Σκληρό και  βίαιο μεν αληθινό δε. Ξεπερνάει τα όρια όμως και προκαλεί. Εικόνες που στηλιτεύουν τον ανθρώπινο πόνο καλό θα είναι να μην αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες».

Γιάννης , 21

«Δεν γίνεται να μην υπάρχουν όρια στην τέχνη δεν μπορεί κάποιος, όποιος και αν είναι αυτός να κατασκευάζει κάτι με το οποίο να προσβάλλει την ανθρώπινη φύση και συγκεκριμένα να προβάλλει ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Η τέχνη υποτίθεται πως υπάρχει για να προωθεί το καλαίσθητο την κουλτούρα τον πολιτισμό, όχι για να προσβάλλει».

Νίκος, 43

«Τέχνη είναι η καλαισθησία .. το τί θεωρεί ο καθένας καλαίσθητο είναι σίγουρα υποκειμενικό. . Ωστόσο η αποτύπωση ενός εγκλήματος, ενός απεχθούς θεάματος, δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση,  ούτε να γίνει αποδεκτό στα πλαίσια της υποκειμενικότητας του γούστου. Σαφώς πρέπει να υπάρχουν όρια».

Παρασκευή, 19

«Η τέχνη δεν γνωρίζει όρια το μυαλό του καλλιτέχνη δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και να σχηματοποιηθεί δεν μπορεί να είναι συντηρητικό. Όσο για το συγκεκριμένο πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεχτικός στο τι απεικονίζει».

Κατερίνα, 28

«Όχι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια. Βάζουμε όρια παντού στην καθημερινότητα μας η τέχνη πιστεύω πρέπει να είναι ένας τομέας που δεν πρέπει να περιορίζεται πουθενά. Έτσι κι αλλιώς μια χρησιμότητα της είναι να μας δείχνει κάποιες φορές την ακραία μορφή των πραγμάτων. Να δούμε και μια διαφορετική άποψη όσο κι αν αυτή μπορεί να είναι άσχημη και αντίθετη με την κοινή γνώμη».

Βασίλης ,19

«Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν όρια. Οι καλλιτέχνες πρέπει να παρουσιάζουν κάτι ωραίο και να μπορεί να περνάει και ένα μήνυμα στον κόσμο. Όχι χυδαιότητες και εξευτελισμός του ανθρώπινου είδους».

Καλυψώ, 16

«Πιστεύω πως σε όλα σε όλα πρέπει να εκφραζόμαστε ελεύθερα αλλά να μην ξεπερνάμε τα όρια , έτσι και στην τέχνη. Και πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου προβάλλεται μια σκηνή βίας. Και λάθος πρότυπα προβάλλει και προσβάλλει το γυναικείο φύλο».

Γεωργία , 20

«Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης κάθε είδους τέχνη και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως θέλει. Καλό θα ήταν όμως να σκεφτεί πριν τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε έργου την αντίδραση της κοινωνίας τέχνη και κοινωνία είναι δύο πράγματα συνυφασμένα».

Ιωάννα , 18

 Επιμέλεια: Μαρία Ντζούρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.