Πες μας τη γνώμη σου: Πόσο επηρεάζεται η εικόνα ενός καλλιτέχνη από τα οικονομικά του «ατοπήματα»;

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από τον έλεγχο που διενήργησε στον γνωστό τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχο διαπίστωσε ότι την περίοδο 2005-2011, δεν είχε εκδώσει φορολογικά στοιχεία ύψους 1.985.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αγαπητός καλλιτέχνης εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς δεν είχε εκδώσει αποδείξεις σε πολλές συναυλίες του. Αποδείξεις που αφορούσαν σε χρηματικό ποσό άνω των 800.000 ευρώ.

kallitexnes

Δεν είναι μόνο όμως ο Γιάννης Πλούταρχος που υπέπεσε σε αυτό το σφάλμα. Πληθώρα Ελλήνων καλλιτεχνών σύμφωνα με πληροφορίες φοροδιαφεύγουν. Φυσικά τίμια βγάζουν το μισθό τους και ωραιότατα τα τραγούδια τους αλλά καλό θα ήταν να δηλώνουν και κάτι από τα χρήματα που βγάζουν. Συγκεκριμένα στη λίστα με αυτούς που φοροδιαφεύγουν βρίσκονται : πρώτη και καλύτερη η κυρία Άννα Βίσση που σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει «οικονομικό πρόβλημα» αφού στην εφορία δηλώνει ετήσιο  εισόδημα της τάξεως των 3.223 ευρώ (το 2009). Ανάλογα εισοδήματα δηλώνουν οι : Έλλη Κοκκίνου, Δήμητρα Γαλάνη, Πέγκυ Ζήνα, Νότης Σφακιανάκης και Γιάννης Κότσιρας. Μερικοί εκ των οποίων μάλιστα δήλωσαν ακόμα και μηδενικό εισόδημα!!

Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει από τα νέα μέτρα, ορισμένοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με την ανοχή των υπευθύνων.

Πες μας τη γνώμη σου: Πόσο επηρεάζεται η εικόνα ενός καλλιτέχνη από τα οικονομικά του «ατοπήματα»;

«Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να κρίνεται με βάση τους καρπούς της δουλειάς του. Ο άνθρωπος, όμως, που ασχολείται με την τέχνη, πρέπει να ξέρει ότι αντιπροσωπεύει εμάς, είναι η φωνή του λαού εκφρασμένη σε στίχους,. Καλλιτέχνης σημαίνει άνθρωπος με παιδεία. Ο καλλιτέχνης που φοροδιαφεύγει είναι ουσιαστικά σαν να ακυρώνει την ευρύτερη έννοια της ιδιότητας του».

Βιβή, 22

«Λίγο ή πολύ σίγουρα επηρεάζουν την άποψη που έχεις για έναν καλλιτέχνη αλλά δεν νομίζω σε τέτοιο βαθμό ώστε να πάψεις να τον θαυμάζεις ως καλλιτέχνη. Έτσι και αλλιώς δεν έχει να κάνει με την δουλειά του κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να μας αφορά , έτσι και αλλιώς οποιοδήποτε τέτοιο είδους σφάλμα σίγουρα δεν τον κάνει χειρότερο καλλιτέχνη».

Νέλα, 19

«Δεν αναιρείται τελείως η άποψη μου για κάποιον αν μου αρέσει δεν θα σταματήσω να τον ακούω γιατί τον εκτιμώ ως καλλιτέχνη αλλά λογικό είναι ένα μέρος της εικόνας μου να αλλάξει καθώς παρουσίαζε ένα άλλο πρόσωπο από αυτό είναι. Ουσιαστικά κλέβει το κράτος , τον καθένα μας προσωπικά».

Γεωργία, 20

«Για μένα σίγουρα επηρεάζουν την εικόνα . Μπορεί να τον εκτιμάς ως καλλιτέχνη και να σου αρέσουν τα τραγούδια του αλλά όταν ακούς κάτι τέτοιο όποιος και αν είναι ο άλλος, το έχεις σίγουρα στην άκρη του μυαλού σου.. έστω και λίγο σε επηρεάζει».

Βασίλης, 19

«Όλοι αυτοί οι τραγουδιστές παίρνουν καθημερινά υπέρογκα ποσά  για τις υπηρεσίες τους τη στιγμή που σε άλλους κλάδους γίνονται μεγάλες περικοπές. Είναι ντροπή να μην δηλώνουν τα εισοδήματά τους . Σίγουρα έστω και λίγο αλλάζεις γνώμη για τον καλλιτέχνη».

Μαρία, 40

«Εξαρτάται.. γνώμη μου είναι ότι δεν θα κρίνεις το ίδιο έναν καλλιτέχνη που αγαπάς και θαυμάζεις με κάποιον ο οποίος σου είναι αδιάφορος πιστεύω πως αυτό παίζει ρόλο, άλλα τέτοια σφάλματα είναι σίγουρα επιλήψιμα».

Ελένη, 28

«Η προσωπική ζωή του καθενός δεν πρέπει να μας επηρεάζει καθόλου ως προς την λατρεία μας προς το πρόσωπό του. Το τι κάνει στον ιδιωτικό του βίο είναι δικό του θέμα αποκλειστικά, είτε πρόκειται για οικονομικά ζητήματα είτε για πιο σοβαρά. Αυτές είναι οι συνέπειες του καπιταλισμού που μας έχει διαβρώσει , καθώς το άτομο που τα » έχει» δεν δίνει όλα τα χρήματα».

Τάσος, 18

«Από την μία σε εκνευρίζει γιατί οι αμοιβές των καλλιτεχνών είναι τεράστιες και δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα. Αλλά και πάλι η αγάπη που έχεις για έναν καλλιτέχνη δε παύει να υπάρχει. Λογικό  είναι να φοροδιαφεύγουν έτσι όπως έχουν κάνει το φορολογικό σύστημα. Υπάρχουν κ πολλοί άσημοι που φοροδιαφεύγουν απλά γίνεται ντόρος για αυτούς γιατί είναι γνωστοί».

Βάσια, 19

«Η εικόνα τους ως καλλιτέχνη για εμένα δεν αλλάζει δηλαδή συνεχίζω να αγαπάω τα τραγούδια του εκάστοτε τραγουδιστή. Αλλάζει όμως η εικόνα του ως άνθρωπος και πως συμπεριφέρεται απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Γιώργος, 45

«Προφανώς την αλλάζουν. Γιατί υποτίθεται ότι οι καλλιτέχνες είναι πρότυπα και μεταφέρουν και άλλα πράγματα μέσα απ τα τραγούδια τους. Μία ιδεολογία και έναν τρόπο ζωής με τον όποιο διαλέγεις αν συμφωνείς».

Φίλιππος, 20

Επιμέλεια: Μαρία Ντζούρα

Πες μας κι εσύ τη γνώμη σου…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.