Πες μας τη γνώμη σου: Τι ωθεί έναν νομοταγή πολίτη στην παρανομία; Πιστεύεις πως κάποιοι πολίτες «αναγκάζονται» να παρανομήσουν;

Συχνό φαινόμενο αποτελούν τον τελευταίο καιρό οι μικροκλοπές , ληστείες , απόπειρες δολοφονίας και βιασμού και κάθε είδους παρανομία. Οι πολίτες οδηγούνται διαρκώς στην παρανομία

polites paranomia

Χθες συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 60χρονος που πήγε να ληστέψει φαρμακείο, πριν μία εβδομάδα συνελήφθη παιδόφιλος προαγωγός, επίσης στην ίδια πόλη. Σήμερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εντοπίστηκε παράνομο κατάστημα τυχερών παιχνιδιών. Τέλος συνελήφθησαν σήμερα  οι δράστες της στυγερής δολοφονίας 87χρονης γυναίκας που έγινε στις 30 Αυγούστου στο σπίτι της στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και υπάρχουν πολλές ακόμα παρανομίες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως πολλές κλοπές που σημειώνονται καθημερινά στους δρόμους σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Οι άνθρωποι πλέον φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Πες μας τη γνώμη σου: Τι ωθεί έναν νομοταγή πολίτη στην παρανομία; Πιστεύεις πως κάποιοι πολίτες «αναγκάζονται» να παρανομήσουν;

Βίκυ,28

«Όταν μιλάμε για παρανομία της τάξεως των μικροκλοπών θα λέγαμε πως μια κοινωνία σε ύφεση ωθεί τους πολίτες στην εγκληματικότητα. Όταν πρόκειται για φόνο ή βιασμό είναι θέμα προσωπικού ενστίκτου. Ο παιδόφιλος παράδειγμα είναι ψυχικά άρρωστος. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η αδυναμία του σωφρονισμού. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο και άρα η ίδια η κοινωνία συμβάλλει στην εγκληματικότητα».

Λίτσα, 19

«Ίσως κάποιοι να οδηγούνται σε παραβατική συμπεριφορά αφού πρώτα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο ….παρόλα αυτά δεν θεωρώ δικαιολογία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν …βρίσκονται σε τέτοια θέση γιατί επέλεξαν τν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ….αν ήθελαν υπάρχουν κ άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.»

Μάριος, 45

«Όταν μία κοινωνία ταλανίζεται από πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως και άλλα και άλλα είναι σύνηθες να εμφανίζει φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Όμως δεν είναι σωστό να κατηγορούμε για όλα την κοινωνία είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου να επιλέξει αυτό που θα γίνει ότι και να συνέβη στη ζωή του όποιες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει.»

Ιωσήφ, 34

«Περνάμε κρίση κυρίως οικονομική λογικό είναι να υπάρχει και κρίση αξιών. Τα οικονομικά δυστυχώς η ευτυχώς καθορίζουν τη ζωή μας σήμερα. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που βιώνουν την εξαθλίωση είναι απολυμένοι δεν έχουν κανένα στήριγμα (ούτε ψυχολογικό) και καταφεύγουν στην παρανομία. Είναι ένας τρόπος διαφυγής για αυτούς έστω προσωρινός.»

Κάλλη, 17

«Για κάθε τι που γίνεται υπάρχει ένας λόγος. Συγκεκριμένα πιστεύω πως οι περισσότεροι ξεκινάνε από ανάγκη, π.χ φτώχεια. Αλλά υπάρχουν και άτομα που ξεκινούν για πλάκα, κυρίως στις μικρές ηλικίες) , είτε επειδή είναι υπό την επήρεια απαγορευμένων ουσιών. Όποια και να είναι η αφορμή το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καταστρεπτικό και για την κοινωνία και για τον παράνομο.»

Λάζαρος, 69

«Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν γίνεται δίκαιη κατανομή του πλούτου και πολλοί συνάνθρωποι μας οδηγούνται σε τέτοιου είδους λύσεις. Σαφώς και δεν είναι σωστό, αλλά λειτουργούν εν θερμώ  χωρίς να σκέφτονται τι κάνουν, για να επιβιώσουν. Είναι αξιόποινη η πράξη τους, αλλά ας είμαστε και ρεαλιστικοί και ελαστικοί.»

Ελευθερία, 20

«Όποια αιτία και αν έχει αυτός που παρανομεί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο να πλήττει την κοινωνική συνοχή . Όποιες και αν είναι οι συνθήκες που ζει αν έχει συναίσθηση της δικαιοσύνης δεν θα παρανομήσει θα σταθεί αντάξιος των περιστάσεων. Η παρανομία για μένα είναι επιλογή. Μπορεί η κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία μας να μην είναι η καλύτερη, αλλά αυτός που είναι σωστός άνθρωπος δεν θα παρανομήσει.»

Αλεξάνδρα, 19

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση της χώρας μας δικαιολογούνται ως ένα βαθμό αυτά που συμβαίνουν. Κοινωνίες σε ύφεση πάντα παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα. Δε μιλάω βέβαια για τους παιδόφιλους και τους βιαστές, αυτοί αξίζουν τη χειρότερη τιμωρία, είναι ψυχικά άρρωστοι.»

Αντώνης, 36

«Κάποιος ο οποίος έχει μεγαλώσει στο αναμορφωτήριο χωρίς γονείς με λανθασμένα πρότυπα «αναγκαστικά» καταλήγει στην παρανομία. Δεν τον δικαιολογώ βέβαια, απλά το αναφέρω. Δεν ξέρω αν εγώ βρισκόμουν σε παρόμοιες καταστάσεις τι θα έκανα. Δεν επιδοκιμάζω το έγκλημα απλώς πιστεύω πως η κοινωνία δεν είναι ικανοί με το δικαστικό της σύστημα να κρατήσει τους πολίτες μακριά από την παρανομία.»

Καλλιόπη , 22

«Αρχικά θέλω να πω πως καταδικάζω τους βιαστές και τους δολοφόνους, δεν τους οδήγησε εκεί η ανάγκη και η κοινωνία αλλά το αρρωστημένο τους μυαλό τους. Τώρα στις περιπτώσεις των μικροκλοπών δεν ξέρω αν τους οδήγησε η οικονομική ανάγκη ή η απληστία τους. Σε κάθε περίπτωση όμως ΟΛΟΙ πρέπει να τιμωρούνται.»

Επιμέλεια: Μαρία Ντζούρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.