Πες μας τη γνώμη σου: Υπάρχει πολιτικός που αν η χώρα βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση θα είχε το σθένος να πει το «ΟΧΙ»; Αν ναι ποιος θα ήταν αυτός;

28η Οκτωβρίου 1940, η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

οχι

Σήμερα 73 χρόνια μετά, μπορεί η χώρα μας να μην βρίσκεται σε κατάσταση ένοπλης σύρραξης αλλά όλα τα δεινά υπομένει εδώ και κάποια χρόνια θυμίζουν τον καιρό της κατοχής. Φτώχεια, ανέχεια, συγκρούσεις επώδυνα μέτρα η χώρα μας μέρα με τη μέρα κατρακυλάει και τα οικονομικά της τα διαχειρίζονται ξένοι. Μήπως η σημερινή μας κατάσταση θυμίζει την κατοχή;

Πες μας τη γνώμη σου: Υπάρχει πολιτικός που αν η χώρα βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση θα είχε το σθένος να πει το «ΟΧΙ»;  Αν ναι ποιος θα ήταν αυτός;

Κατερίνα, 23

«Δεν υφίσταται πολιτικός εν έτη 2013 που θα είχε σθένος γενικώς. Αν σκεφτεί κανείς ότι η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια ενός σάπιου πολιτικού συστήματος είναι μαθηματικά βέβαιο πως κανείς εκ των παρόντων πολιτικών δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μια περίπτωση ανάλογη του ΟΧΙ».

Λία, 19

«Έτσι όπως είναι τα πράγματα στη παρούσα φάση θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός που να έχει το θάρρος να πει όχι. Οι σημερινοί πολιτικοί δεν νοιάζονται για το καλό της χώρας παρά μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον».

Σάκης, 30

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος πολιτικός που θα είχε το σθένος να το κάνει. Τώρα βλέπουμε πως παρότι εμφανίζονται ως άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το καλό του λαού συνεχίζουν να τον καταπιέζουν με δυσβάσταχτα μέτρα. Με την ίδια λογική κάποιος θα έλεγε πως υπάρχουν πολιτικοί που θα έλεγαν όχι αλλά σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να κερδίσουν κάτι από αυτό».

Ελευθερία, 47

«Όλοι οι πολιτικοί εμφανίζονται ως ευπατρίδες, ως σωτήρες του λαού, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό συμφέρον. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός που να νοιάζεται πραγματικά για το καλό της Ελλάδας. Ξεπουλάνε τη χώρα μας κάθε μέρα χωρίς δισταγμό. Μπορεί φαινομενικά να έλεγαν το όχι αλλά με υποχθόνιο τρόπο θα παρέδιδαν τη χώρα».

Νίκος, 50

«Το 2013 δεν υπάρχει πολιτικός που να έχει ως πρώτο μέλημα το δίκιο του λαού και όχι το προσωπικό του συμφέρον η την τσέπη του. Όσο και να προσποιούνται πως κάθε μέρα παλεύουν για τα δικαιώματα του πολίτη όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Τώρα για το όχι δεν ξέρω , το σίγουρο όμως είναι ότι και να το έλεγε θα κρυβόντουσαν άλλα συμφέροντα».

Γιάννης, 19

«Ο πολιτικός που θα έλεγε το ΟΧΙ στα ρουσφέτια και στις πελατειακές σχέσεις. Ο πολιτικός που δεν θα έπαιρνε μίζες. Ο πολιτικός αυτός που θα είχε ως πρώτο του μέλημα τον λαό. Αυτός ο πολιτικός θα έλεγε το ΟΧΙ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως ένας από τους λίγους που θα ακολουθούσαν το δρόμο της αντίστασης, καθώς οι υπόλοιποι θα γίνονταν πιόνια των μεγάλων δυνάμεων».

Σούλα, 40

«Με μαθηματική ακρίβεια θα έλεγα πως κανένας τους δεν θα είχε το σθένος να πει όχι θα έλεγε ναι και θα το παρουσίαζε στους πολίτες ως την καλύτερη δυνατή λύση όπως άλλωστε έκαναν με το μνημόνιο και τα μέτρα».

Καλυψώ, 17

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα πιστεύω κάποιος από τους πολιτικούς θα έλεγε «ΟΧΙ» γιατί όλοι υπηρετούν συμφέροντα και δεν θα είναι υπέρ τους να αλλάξει κάτι.

Μαρία, 20

«Λαμβάνοντας  υπ’ όψη τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας είναι εύκολο να απαντήσουμε εδώ βλέπουμε πως οι κύριοι που διοικούν τη χώρα την πουλούν κομμάτι – κομμάτι αδιαφορώντας για τις συνέπειες υπογράφουν μνημόνια συμφωνίες που στην ουσία παραδίδουν την χώρα στις ξένες δυνάμεις, δεν υφίσταται λοιπόν όχι σε καμία περίπτωση».

Παναγιώτης, 29

«Έχω πάψει πλέον να ασχολούμαι με την πολιτική, με απογοητεύει. Δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω νομίζω πως αν κάποιος παρακολουθεί τη πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια ξέρει την απάντηση».

Επιμέλεια: Μαρία Ντζούρα

Πες μας κι εσύ τη γνώμη σου…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.