Μείωση του κόστους των φαρμάκων

Μεσοσταθμική μείωση κατά 7% στις τιμές των φαρμάκων έρχεται με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Για όσα φάρμακα κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ, η μείωση θα είναι 10%. Για αυτά που κοστίζουν από 5 έως 10 ευρώ, θα μειωθεί η τιμή τους κατά 5%, ενώ για όσα κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ, δεν θα γίνει καμία αλλαγή.

Υπολογίζεται πως με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα υπάρξει εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, όπως σημείωσε ο Μάριος Σαλμάς.  Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως τον Μάρτιο θα συμπεριληφθούν σε έκτακτο δελτίο τιμών φαρμάκων 1200 γενόσημα φάρμακα και 200 καινοτόμα φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, στην απαγόρευση  των παράλληλων εξαγωγών για 34 φαρμακευτικά σκευάσματα προχώρησε από την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, έπειτα από την δυσλειτουργία που διαπιστώθηκε στην αγορά από την  κατάχρηση της διαδικασίας  των παράλληλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων που οδήγησε στην έλλειψη κάποιων από αυτά.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία κρίθηκαν αναντικατάστατα και απαγορεύθηκε η παράλληλη εξαγωγή τους προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκου στην χώρα μας. Η απαγόρευση της παράλληλης εξαγωγής για αυτά τα 34  σκευάσματα θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων απο γιατρούς, φαρμακοποιούς και ιδιωτικές κλινικές, όπως προκύπτει απο τους ελέγχους κλιμακίων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας, σε όλη τη χώρα, το τελευταίο δίμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, γράφτηκαν συνταγές χωρίς λόγο, όχι μόνο σε ζωντανούς, αλλά και νεκρούς ασφαλισμένους, ενώ χρεώθηκαν νοσήλια τρεις φορές πάνω απο το πραγματικό κόστος για ανύπαρκτες ασθένειες.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.