Πληγωμένο νησί κυριολεκτικά και μεταφορικά (Εικόνες)

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ετοιμάζει ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της εγκληματικής επίθεσης του  Anders Behring Breivik.

Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια ενός πρωτόγνωρου μνημείου που θα στηθεί στη μνήμη των θυμάτων της εγκληματικής επίθεσης του Anders Behring Breivik το 2011, στο Όσλο και τη νήσο Utøya.

Breivik

Η τρομοκρατική αυτή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά 77 άτομα τη ζωή τους, εκ των οποίων 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι 69 από τις σφαίρες του  Anders Behring Breivik ντυμένου ως αστυνομικός στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Utøya, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Breivik 2Ο Σουηδός καλλιτέχνης Jonas Dahlberg πρότεινε να κοπεί το νησί στα δύο και το κόψιμο να αναπαριστά την «πληγή της μνήμης» για τα άτυχα θύματα, τα ονόματα των οποίων θα χαραχτούν σε πέτρα του μνημείου. Ένα ακόμα μνημείο θα κατασκευαστεί στο Όσλο με υλικά που βρέθηκαν μετά το μακελειό στο νησί Utøya.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε πως το σχέδιο του για το Memorial Sørbråten αντικατοπτρίζει την εμπειρία του να αποκόπτεις κάτι απότομα, όπως κόπηκε το νήμα της ζωής των θυμάτων.

Breivik3

 

Το «κόψιμο» του νησιού θα έχει πλάτος 3,5 μέτρων, ξεκινώντας από τη κορυφή του νησιού και φτάνοντας μέχρι το νερό, ενώ στις δύο πλευρές θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη και θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη δουλειά που έχω κάνει» δήλωσε στον Βρετανικό Guardian, ο Dahlberg. «Η σύλληψή μου για το μνημείο Sørbråten είναι να δημιουργήσω μια πληγή, μια τομή στην ίδια τη φύση. Θα είναι η αναπαράσταση της βίαιης αλλά και μόνιμης απώλειας αυτών που πέθαναν τόσο άδικα».

Breivik4Η επιτροπή επιλογής των έργων δήλωσε πως η πρόταση του Dahlberg είναι ριζοσπαστική και γενναία, και θυμίζει τα τραγικά γεγονότα με ένα φυσικό και άμεσο τρόπο.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τις 27 εκατομμύρια νορβηγικές  κορώνες. Τα μνημεία θα ανεγερθούν στις 22 Ιουλίου 2015, 4 χρόνια μετά το μακελειό.

Πηγή: news247

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.