Πολιτικά παιχνίδια με διαλυτικές τάσεις και σίγουρο χαμένο

imagesΗ κατάσταση στο εσωτερικό της δικοματικής κυβέρνησης, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως στη ΝΔ που αποτελεί τον πυρήνα αυτής θυμίζει εκρηκτικό μηχανισμό λίγο πριν την έκρηξη, καθώς δεν είναι λίγες οι διαλυτικές τάσεις που εντοπίζονται στους κόλπους των δυο κομμάτων.

Η «επανάσταση» ξεκίνησε με τις δηλώσεις της Θ.Τζάκρη, η οποία αφού  δήλωσε παρούσα στην ψηφοφορία, προσέθεσε ότι ο κ. Σαμαράς ξεπουλάει τη χώρα. «Η στάση μου είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας, στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε ότι «η ψήφος της είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τις φοβερές αναπτυξιακές ιδέες τους να τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους χώρες». Βέβαια, μετά τις ποικίλες αντιδράσεις από το μέγαρο Μαξίμου, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι διαφώνησε με τους όρους με τους οποίους γίνεται η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Χτες ήταν σειρά του  Π. Κουκουλόπουλου να ταράξει τον κυβερνητικό συνασπισμό με τις δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής περί  «λεονταρισμών περί πρόωρων εκλογών εάν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο» ενώ παράλληλα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «δεν μπορούν να εκφράζονται απειλές από πρόσωπα των οποίων ο θεσμικός ρόλος υπαγορεύει αυτοπεριορισμό». Πέραν αυτού, βολές εκτόξευσε και προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις πληροφορίες που θέλουν να αίρεται το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το χορό έσυραν και οι Απ. Κακλαμάνης καθώς και ο Νικ. Κακλαμάνης, ενώ η Σ. Βούλτεψη, σφόδρα εκνευρισμένη με τον Γ. Στουρνάρα, για τα όσα είπε περί… κουρασμένων βουλευτών της συγκυβέρνησης του άσκησε οξεία κριτική.

Μέσα από όλες αυτές τις εκδηλώσεις «φιλίας» από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι και οι ίδιοι αφουγκράζονται την κοινωνική οργή και κατανοούν ότι ο Σεπτέμβρης προβλέπεται θερμός σε πολλά επίπεδα. Από τη μια και οι αντοχές των ίδιων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από τις αλλεπάλληλες πιέσεις που δέχονται για  την ψήφιση των νομοσχεδίων, ενώ απ΄την άλλη βλέπουν και τον «κίνδυνο» των εκλογών πιο ορατό από κάθε άλλη φορά, λόγω της εύθραυστης κυβερνητικής συνοχής.

Βέβαια πέραν όλων αυτών αντιλαμβάνονται ότι η ώρα της κοινωνικής τους κρίσης πλησιάζει, καθώς πλέον όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν στην κοινωνία μια εξωραϊσμένη πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά να κρύβουν την αλήθεια, την οποία όμως όλοι οι πολίτες τη βιώνουν καθημερινά στους χώρους εργασίας και στην οικογένεια τους. Το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα μεταφέρεται από εξάμηνο σε εξάμηνο, για να μην πω ότι ανατίθεται στις καλένδες, και η κοινωνία βράζει λόγω την «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες μέχρι τώρα το μόνο ου έχουν να προσφέρουν είναι απολύσεις, τις οποίες βαφτίζουν με τον όρο κινητικότητα!

Και όλα αυτά βέβαια αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης τόσο για το πολιτικό σύστημα, όσο και για την πορεία της χώρας. Και αυτή η εικόνα δεν είναι μόνο η σαφής άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ως ένα βαθμό αιτιολογημένη εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με την ανεργία να αναμένεται να αγγίξει το 28%.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά το περασμένο φθινόπωρο. Μια πρωτιά που μπορεί μεν να μην οφείλεται σε κάποιες πρωτοβουλίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή σε σαφή βελτίωση της εικόνας του αλλά στην κάκιστη εικόνα της κυβέρνησης, ωστόσο καταγράφεται σαφώς. Μάλιστα αυτή η δυναμική εντοπίζεται και με θύλακες ενίσχυσης  από την νέα δημοκοπική σεζόν, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο, καθώς η εικόνα της κυβέρνησης φθίνει συνεχώς. Το ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές είναι να μπορέσει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική της με δικές της δράσεις και πρωτοβουλίες και να μη περιμένει την αποτυχία της κυβέρνησης για να καρπωθεί τα οφέλη.

Το κλίμα αυτό, που δυναμικά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, το γνωρίζουν και ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος, οι ποίοι ψάχνουν νέους συμμάχους, καθώς από όταν « έχασαν» το Φ. Κουβέλη η εικόνα φθίνει ολοένα και περισσότερο. Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται ραγδαίες  αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις αλλαγές, μήπως και κάποιες από αυτές πετύχουν , ενώ η αντιπολίτευση, θα επιδιώξει την ανατροπή του κλίματος και τη διεξαγωγή εκλογών! Όλα πάντως είναι μέσα στο παιχνίδι…το νικήτη μόνο δεν ξέρουμε, μόνο ο ηττημένος είναι ο μόνος σίγουρος, οι έλληνες πολίτες που «χάνουν» από τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους.

Αλέξανδρος Πήχας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.