Προς οριστικοποίηση ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Μια… ανάσα πριν από την οριστική συμφωνία για τη φορολογία των ακινήτων βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χθεσινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα άναψαν το «πράσινο φως» στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 με «πλέγμα» 33 συντελεστών χωρίς αφορολόγητο όριο και αποσύνδεση από τη ΔΕΗ.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν μόνο στο να πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και φέτος σε πέντε δόσεις (αντί για τέσσερις που υποτίθεται πως ήθελαν οι τροϊκανοί) αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων είναι προαπαιτούμενο για τη δόση. Και τις επόμενες μέρες αναμένεται οριστική συμφωνία με την τρόικα, ώστε μέχρι τις 15 Ιουλίου να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στα αγροτεμάχια, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου.

Ο φόρος σε σπίτια, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα και γραφεία εντός σχεδίου θα υπολογίζεται με βάσει κλίμακα που θα έχει 33 συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό.

Η κλίμακα θα ξεκινά από 1,8€ ανά τετραγωνικό και ο συντελεστής θα αλλάζει ανάλογα με:

Την τιμή ζώνης

Την παλαιότητα

Τον όροφο

Τον αριθμό των προσόψεων

Η εμπορικότητα του δρόμου όπου βρίσκεται το ακίνητο

Έτσι, ο συντελεστής θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 32 ευρώ ανά τ.μ. για τα λεγόμενα ακριβά ακίνητα.

Ο τελικός συντελεστής να πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών της επιφάνειάς του κι έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος.

Εκτός σχεδίου

Ο φόρος για τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα είναι στρεμματικός και θα ξεκινάει από το ένα ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 ευρώ για τα ακίνητα «φιλέτα».

Για τη διαμόρφωση του συντελεστή θα γίνεται με κριτήρια:

Τη γεωγραφική θέση (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή, παραθαλλάσια)

Αν καλλιεργείται ή είναι χέρσα η έκταση

Το είδος της καλλιέργειας

Αν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη

Αφορολόγητο και εξαιρέσεις

Αφορολόγητο δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για:

Ανέργους

Πολύτεκνους

Μακροχρόνια ανέργους

Ανάπηρους

Άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

Πηγή:newsbomb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.