Πρώτη θεραπεία ατόμου από AIDS

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έπειτα από επίμονες προσπάθειες κατάφεραν  να θεραπεύσουν ένα μικρό κορίτσι το οποίο γεννήθηκε με τον ιό του AIDS τον οποίο μετέδωσε η μητέρα του. Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με έρευνες,  αυτός ο τρόπος μετάδοσης αποτελεί τον τρίτο πιο κοινό, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η διαδικασία του τοκετού είναι πολύ δύσκολή όταν η μητέρα είναι φορέας, αφού είναι πολύ πιθανό το παιδί να μολυνθεί κατά τον τοκετό, αν η μητέρα δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα χορηγούνται και ανάλογα ιάματα στα βρέφη.

Πάντως, στην εν λόγω περίπτωση το μικρό κορίτσι, 30 ώρες μετά την γέννηση του, ξεκίνησε θεραπευτική αγωγή και μετά από 2.5 χρόνια είναι απολύτως υγιές χωρίς να έχει λάβει φάρμακα για ένα χρόνο ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης. Το το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία, εξήγησαν οι ιολόγοι.

Παράλληλα, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. ενώ η δρ Ντέμπορα Περσάουντ υποστήριξε ότι το συμβάν ίσως να είναι «μια απόδειξη πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη».

Παρόλα ταύτα, η είδηση αυτή είναι μια από τις πιο αισιόδοξες των τελευταίων ημερών, ενώ αν αποδειχθεί πως η επιλογή αυτή είναι μια πρόταση για την ίαση του HIV τότε πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ιατρικό επίτευγμα. Οι επιστημονικές προσπάθειες πάντως επικεντρώνονται τώρα στην πειραματική απόδειξη της προτεινόμενης θεραπείας.

Αλέξανδρος Πήχας   

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.