Πτώση 95% στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Με εντυπωσιακή πτώση που αγγίζει μέχρι και το 95% στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης μπήκε ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Το φετινό χειμώνα, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών επιλέγει εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα,
παρόλο που η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα και το κρύο είναι «τσουχτερό». Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μετατραπεί πλέον σε είδος πολυτελείας, το οποίο προστίθεται στον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στην Αθήνα, η μέση κατανάλωση σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. για την περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου υπολογίζεται σε 2.000 λίτρα. Πέρυσι το κόστος ήταν περίπου στα 2.000 ευρώ, ενώ φέτος θα σκαρφαλώσει στο ποσό των 3.000 ευρώ.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα για τις ορεινές περιοχές, καθώς η μέση κατανάλωση ανέρχεται στα 3.000 λίτρα, και συνεπώς κατά τη φετινή περίοδο ένα νοικοκυριό θα πρέπει να ξοδέψει περίπου 4.500 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, το 49,96% αποτελείται από φόρους! Δηλαδή, αν η τιμή του λίτρου είναι 1,367 ευρώ, τα 0,683 ευρώ είναι φόροι που πάνε στο ταμείο του κράτους. Αυτό φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με την υψηλότερη επιβάρυνση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βέβαια πολλοί καταναλωτές πρόλαβαν να γεμίσουν τους καυστήρες με το τέλος της περσινής σεζόν, όταν η τιμή διαμορφωνόταν περίπου στο ένα ευρώ. Η κατάσταση όμως είναι τόσο δραματική, σε βαθμό που υπάρχουν πολυκατοικίες στην Αθήνα, στις οποίες διακόπηκε ακόμα και η παροχή φυσικού αερίου, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

Ειρήνη Κοτσώνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.