Πόθεν έσχες…;;;

Τα πόθεν έσχες συνολικά 508 υπόχρεων πολιτικών, στους οποίους έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011, χρήσης του 2010, αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής και θα παραμείνουν για έναν μήνα και συγκεκριμένα μέχρι την 11η Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και δικαιολογητικά. Σημειώνεται ακόμα ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε «στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεώς των».

Σ’ αυτό γίνεται καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ’ αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα ,
καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις.

Ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και τον ακολουθούν κατά σειρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Μικρότερη είναι η περιουσία του Αλέξη Τσίπρα, του Φώτη Κουβέλη και του Νίκου Μιχαλολιάκου-που το 2011 δεν ήταν βέβαια βουλευτής -. Φτωχότερη απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Όσον αφορά τους βουλευτές, ξεχωρίζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Από τη ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βαγιώνας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Απ’ το ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην κυβέρνηση, πιο πλούσιοι φαίνεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου , ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Άννα Νταλάρα. Στον αντίποδα οι πιο «φτωχοί» προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με πρώτους στη σχετική λίστα την Ηρώ Διώτη και την Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία προέρχεται από το χώρο της ΝΔ.

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως δεν παύουν να είναι προκλητικές για το μέσο Έλληνα που βλέπει συνεχώς τα εισοδήματά του να μειώνονται και το βιοτικό του επίπεδο να φτάνει το χαμηλότερο ποσοστό της δεκαετίας. Βέβαια οι δηλώσεις αυτές είναι για τα εισοδήματα του 2010-2011. Θα περιμένουμε την έκθεση για τα εισοδήματα του 2012 για να διαπιστώσουμε και στην πράξη αν και κατά πόσο τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί… Οψόμεθα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.