Ρήγμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;

 

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, συνεχίζονται σήμερα με την  συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Όπως διαμηνύουν κύκλοι της κυβέρνησης, η  κυβέρνηση θέτει ως στόχο  της συνάντησης την άρση του αδιεξόδου  στην πορεία των διαπραγματεύσεων, το οποίο προέκυψε μετά την άρνηση της Τρόικας να δεχθεί το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο και να αποσαφηνιστεί το τοπίο, ώστε να έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα το αργότερο έως τις 12 Απριλίου, οπότε έχει οριστεί το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Βέβαια, από  την πλευρά τους και οι δανειστές προσέρχονται στη συνάντηση με σκοπό να κλείσουν τα τρία «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά -απολύσεις στο Δημόσιο, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και φόρος στα ακίνητα- επιβάλλοντας φυσικά τους δικούς τους όρους.

Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν να είναι απόλυτα αρνητικοί  σχετικά με το ζήτημα της προοδευτικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού κ.Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων και να προσδιορίσει έναν μίνιμουμ αριθμό «μόνιμων» αποχωρήσεων, δηλαδή απολύσεων εντός του 2013.

Όσον αφορά το χαράτσι, μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφώνησαν στη σύσκεψη της Τετάρτης, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς πιστεύουν πως δεν εξυπηρετεί το φοροεισπρακτικό μηχανισμό που τείνει να δημιουργηθεί.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη πάρει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα από τους δανειστές μας, το οποίο με λίγα λόγια συνίσταται στη λήψη  νέων μέτρων, που είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν μέχρι τον Ιούνη. Αν τελικά αυτή η προοπτική επιβεβαιωθεί, τότε το βέβαιο είναι ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ κοντά στην πολιτική και εκλογική κατάρρευση.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει ότι νέα μέτρα θα ισοδυναμούν με «ταφόπλακα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Επειδή όμως ξέρει ότι αυτό θα ήταν μία εξέλιξη που διόλου δεν επιθυμούν οι δανειστές μας, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει αυτήν την στιγμή. Και αυτό το «διαπραγματευτικό χαρτί» δεν είναι η αξιοπιστία για την οποία προπαγανδίζει επιμόνως τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει το «σχέδιο» Αναστασιάδη. Δηλαδή να απειλήσει την τρόικα ότι αν δεν συμφωνήσει, η κυβέρνηση θα πέσει και θα χάσει την συμπαράσταση της Αθήνας.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.