Σαν σήμερα….28/11: Η καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής

Αποτέλεσε αίτημα πολλών γενεών και πολλών πεφωτισμένων μυαλών του τόπου. Συχνά αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή «ομηρικών καβγάδων» μεταξύ των πολέμιων και των υποστηρικτών του. Τελικά το μονοτονικό σύστημα γραφής καθιερώθηκε στην ελληνική εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο στις 28 Νοεμβρίου του 1981, με σχετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν να διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθούνταν η «επίμαχη» μεταρρύθμιση και όχι για το αν έπρεπε ή όχι να καθιερωθεί το μονοτονικό σύστημα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο έχει προωθηθεί.

Με αφορμή την επέτειο από την πολύ σημαντική αλλαγή για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, έρχεται στο προσκήνιο ένα θέμα που είχε

ανακύψει πριν λίγους μήνες με την τύπωση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο νέας γραμματικής της ελληνικής γλώσσας από τους: κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά.

Στο  συγκεκριμένο βιβλίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, υπάρχει μια συγκάλυψη της ύπαρξης 24 γραμμάτων στο ελληνικό αλφάβητο, όπως και ο χωρισμός τους σε φωνήεντα και σύμφωνα. Το “πρόβλημα” επιβεβαιώνεται και στα συμπεράσματα της ενότητας 4 του εν λόγω βιβλίου, όπου καταγράφεται μια φωνολογική αναπαράσταση της ελληνικής.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Έλληνες γλωσσολόγοι που με επιστολή τους σε γνωστή εφημερίδα αναφέρονται στις αυτές χαρακτηρίζοντας τες  ως παρανόηση βασικών κανόνων της γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας τη «διαμαρτυρία της» και το όλο ζήτημα ανησυχητικό διότι αποπροσανατολίζει δασκάλους γονείς και μαθητές. Κάποιοι πίστεψαν στα σοβαρά ότι το σχολικό εγχειρίδιο της γραμματικής δεν περιλαμβάνει τα γράμματα ύψιλον, ωμέγα, ήτα κ.τ.λ. Επιβεβαιώνουν  την πέραν πάσης αμφιβολίας επιστημονικά ορθή παρουσίαση των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής στο νέο εγχειρίδιο. Κανένας γλωσσολόγος δεν αμφιβάλλει ότι η Νέα Ελληνική έχει 5 φωνήεντα, τους φθόγγους [α], [ε], [ι], [ο], [ου], οι οποίοι στον γραπτό λόγο
Άλλωστε όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου: «Στόχος του βιβλίου είναι η παρουσίαση της ελληνικής γλώσσας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς όμως να καταργείται η ιστορική ορθογραφία της γλώσσας μας. Τονίζουν, τέλος, ότι σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης είναι αξιοπρόσεκτη η άγνοια και του φανατισμού που πληγώνουν την κοινωνία.»αναπαρίστανται με τα επτά γράμματα της αλφαβήτου άλφα, έψιλον, ήτα, γιώτα, ύψιλον, όμικρον, ωμέγα και τους συνδυασμούς των γραμμάτων αυτών ως διψήφων. Καταδικάζουν την ανάρμοστη στοχοποίηση και διαπόμπευση των συναδέλφων στο διαδίκτυο και την κατασυκοφάντηση του επιστημονικού τους έργου με ανυπόστατες κατηγορίες.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.