Σε έξαρση ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα της γρίπης της χώρας μας, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους να ανέρχεται στους 12. Τα συγκεκριμένα θύματα της γρίπης παρουσίασαν επιπλοκές μετά τη νόσηση τους, όμως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι αν και όλοι οι ασθενείς άνηκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως 41 άτομα νοσηλεύονται από την περασμένη Δευτέρα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική, καθώς είχαν προσβληθεί από τον τύπο γρίπης Α και πιο ειδικά από το πανδημικό στέλεχος Α Η1Ν1 του 2009, ενώ παράλληλα η θεραπεία τους μέχρι τη στιγμή νοσηλείας τους ήταν ελλιπής.

Παράλληλα με την Ελλάδα, η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και στην υπόλοιπη Ευρώπη,  καθώς  με εξαίρεση τη Βρετανία και την Πολωνία, οι άλλες χώρες πλήττονται από το κύμα της γρίπης. Μάλιστα, η πιο υψηλή δραστηριότητα αναφέρεται στο Λουξεμβούργο, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η γρίπη και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο.

Έτσι, λόγω της έξαρσης της γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τα βασικά μέσα πρόληψής της, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης καθώς και την έγκαιρη χρήση των αντί-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, σύμφωνα με τις σωστές οδηγίες των θεράποντων ιατρών.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.