Σε εμπόλεμο κλοιό η Τυνησία

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Τυνησία, μία μέρα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, που απειλεί να βουλιάξει στο χάος τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η Αραβική Ανοιξη τον Δεκέμβριο του 2010. Η εκτέλεση του Σόκρι Μπελαΐντ, ενός από τα κορυφαία στελέχη του αντιπολιτευόμενου αριστερού Λαϊκού Μετώπου, πυροδότησε κύμα οργής στην Τύνιδα και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Οι δράστες πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του τον Τσόκρι Μπελάιντ εξ επαφής, αρκετές φορές, πριν διαφύγουν με μοτοσικλέτα. Με το που έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου πολιτικού, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τύνιδας και του Σιντί Μπουζίντ, ενώ επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των γραφείων του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα».

Από σήμερα το πρωί χιλιάδες αντικαθεστωτικοί Τυνήσιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης, με αφορμή την δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ, ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευτικού κόμματος «Δημοκρατών Πατριωτών». Πιο συγκεκριμένα, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης, και χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν σε πόλεις όπως Μαντία, Μοναστίρ και Σίντι Μπουζίντ, το λίκνο της επανάστασης της Αραβικής άνοιξης το 2010.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ο Τυνήσιος πρόεδρος Μαρζουκί διαμήνυσε ότι η χώρα «θα συνεχίσει να πολεμά τους εχθρούς της επανάστασης» ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τη δολοφονία «μια εξέχουσας μορφής της αντιπολίτευσης» λέγοντας ότι ανησυχεί για την αύξηση της βίας στην πρώην αποικία της Γαλλίας. Από την πλευρά της, η κοσμική αντιπολίτευση του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας δήλωσε ότι αποσύρεται από τη Συντακτική Συνέλευση, όπου ήταν επιφορτισμένη με τη σύνταξη ενός συντάγματος -και έκανε έκκληση για γενική απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.