[Σε ζωντανή μετάδοση]

se zontani metadosiΠόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα η δουλειά; Η οικογένεια; Δύο φόνοι; Ένα ριάλιτι; Ίσως και καθόλου…

Ο  αστυνομικός επιθεωρητής, Πάτρικ και η συγγραφέας, Ερίκα (to alter ego της Camilla Lackberg) δεν το επέτρεψαν. Οι δύο κεντρικοί ήρωες συγκρούστηκαν με τους εαυτούς τους, κάποιες φορές και με τους γύρω τους, όμως κατάφεραν και βγήκαν αλώβητοι. Οι φοβίες τους, οι ενοχές τους, τα ‘πρέπει’ τους, όλα περιγράφονται με λεπτομέρεια ώστε να αποδειχθεί τελικά η συναισθηματική τους πληρότητα.

Και το «Γαμημένο Τάνουμ», μήπως εκτός από ένα ριάλιτι σόου, που διεξάγεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Σουηδίας με σκοπό να την αναβαθμίσει,  αποτελεί ταυτόχρονα και μια κοινωνική σήψη; Και όλα αυτά ‘σε ζωντανή μετάδοση’, χωρίς ηθική, χωρίς συναίσθημα, χωρίς λογική.

Ωστόσο, οι φόνοι που έχουν διαπραχθεί έχουν κοινά, πολλά κοινά… Αλκοολισμός, απρόσεκτη οδήγηση, ενώ διάσπαρτα παρεμβάλλονται και αποσπάσματα από ένα παιδικό παραμύθι, τον Χάνσελ και την Γκρέτελ, που ενώ φαινομενικά είναι ανένταχτα, όταν το παζλ ολοκληρώνεται, ερμηνεύει  τη ψυχολογία του δολοφόνου.

Όλα όμως έχουν συγκεκριμένο ρόλο, αφού η Camilla Lackberg σκιαγραφεί ψυχολογικά, με αριστοτεχνική μαεστρία, λεπτομερή ανάλυση αλλά και γρήγορη εναλλαγή των σκηνών, όλους τους ήρωες της. Δημιουργεί ένα κλίμα σκοτεινό, γεμάτο σασπενς και μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ταυτόχρονα τόσο οικεία στον αναγνώστη.

Μέσα από όλες εκείνες τις αντιφάσεις και τις εκπλήξεις, μικρές ή μεγάλες, που κρύβει η ζωή, η Camilla καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, αφού κάθε κίνηση καταδεικνύει την απλή ή συνθετότερη ψυχοσύνθεση τού κάθε ήρωα, Τίποτα δεν αναφέρεται τυχαία.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι τελικά καθοριστικής σημασίας, όχι όμως τόσο με την έννοια της ανατροφής ή των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει στον καθένα, όσο με το τι αντίκτυπο έχουν τα οικογενειακά μυστικά, που πάντα υπάρχουν, στην ψυχολογία μας. Το οικογενειακό υπόβαθρο μάς προσδιορίζει, γεγονός με το οποίο η συγγραφέας κάνει νύξη και για το επερχόμενο μυθιστόρημά της. Πόσους ‘κρυμμένους θησαυρούς’ μπορεί να κρύβει μια οικογένεια και υποσυνείδητα πολλές φορές μας επηρεάζουν;

Κατερίνα Γαλιώτου

Σε ζωντανή μετάδοση

Camilla Lackberg

Μετάφραση : Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες 504

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.