Σε προανακριτική μόνο ο Παπακωνσταντίνου

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αποφάσισε τα ξημερώματα, με 265 «ναι»,  η Βουλή. Απορρίφθηκε η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον  πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: Υπέρ της πρότασης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με δύο κατηγορίες, ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6 και παρών ψήφισαν 3. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τέσσερις κατηγορίες, ψήφισαν 129, κατά ψήφισαν 26 και παρών ψήφισαν 4. Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τέσσερις κατηγορίες, ψήφισαν 110, κατά ψήφισαν 28 και παρών ψήφισαν 3. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τρεις κατηγορίες, ψήφισαν 124, κατά ψήφισαν 24 και παρών ψήφισαν 2.

Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τέσσερις κατηγορίες, ψήφισαν 104, κατά ψήφισαν 23 και παρών ψήφισαν 1.Την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, με τέσσερις κατηγορίες, ψήφισαν 80 υπέρ, κατά ψήφισαν 19 και παρών ψήφισαν 8.
Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου, με τέσσερις κατηγορίες, ψήφισαν 63 κατά ψήφισαν 34 και παρών ψήφισαν 6.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 88 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, ενώ οι υπόλοιποι 37 στην πρώτη κάλπη για παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε μία κάλπη ψήφισαν ο πρωθυπουργός, 13 υπουργοί και 23 βουλευτές. Ωστόσο, και στις 4 κάλπες ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη, ψήφισαν μόνο στην πρώτη κάλπη για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, όπως και όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ , οι κύριοι Σκανδαλίδης, Λοβέρδος , Κουτσούκος και  Κασσής ψήφισαν μόνον στην κάλπη που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου

Ωστόσο, νωρίτερα διεκόπη η συνεδρίαση της Ολομέλειας, καθώς εγέρθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την διάρθρωση των ψηφοδελτίων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης κήρυξε την επανέναρξη της συνεδρίασης λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Πέμπτης. Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογής. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Αλέξανδρος  Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.