Σε τεστ DNA πρόκειται να υποβληθεί η Μόνα Λίζα (!!)

Γονιδιακές εξετάσεις πρόκειται να κάνουν Ιταλοί ερευνητές σε έναν σκελετό που βρέθηκε στη Φλωρεντία, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ανήκει στη… Λίζα Γκεραρτίνι, τη γυναίκα που απεικονίζει ο περιβόητος πίνακας της Μόνα Λίζα.

mona-lisa

Επιστήμονες στην Ιταλία με επικεφαλής τον συγγραφέα Σιλβάνο Βινσέτι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν εξετάσεις DNA στο σκελετό και εικάζουν ότι ανήκει στη σύζυγο του φλωρεντινού εμπόρου μεταξιού Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο, η οποία πόζαρε για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι μεταξύ του 1503 και του 1505. Η κρύπτη μέσα στην οποία βρισκόταν ο σκελετός άνοιξε το 2011 στη μονή Σαντ Όρσολα της Φλωρεντίας. Κάτω από το πέτρινο πάτωμα μιας εκκλησίας στη μονή πιστεύεται ότι βρίσκεται η οικογενειακή κρύπτη του φλωρεντινού εμπόρου, ο οποίος παρήγγειλε στον Ντα Βίτνσι το πορτρέτο της συζύγου του Λίζα προκειμένου να την ευχαριστήσει για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους το1502.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν ελπίζουν ότι θα έχουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όταν ολοκληρωθεί πλέον η έρευνα και διαπιστωθεί πως όντως πρόκειται για τη Λίζα Γκεραντίνι, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν στον υπολογιστή το πρόσωπο της γυναίκας που κατάφερε να μείνει στην ιστορία, ποζάροντας για έναν από τους πιο διάσημους πίνακες παγκοσμίως. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει μια σειρά από υποθέσεις για το χαμόγελο της Μόνα Λίζα – που κυμαίνονται από χαλασμένα δόντια ή συγγενείς λόγους.

Είναι βέβαιο ότι οι ιατροδικαστικές έρευνες πάνω στα ερείπια θα καταφέρουν να ρίξουν φως και να προσφέρουν νέες πληροφορίες στην επιστήμη ως προς το τι τελικά κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες χαμόγελο.

Οι περισσότεροι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι η Λίζα Γκεραντίνι δεν είναι η μόνη που πόζαρε για τον πίνακα της Μόνα Λίζα αλλά ο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε και άλλα μοντέλα για να τον ολοκληρώσει μεταξύ των οποίων και έναν άντρα φίλο του, ο οποίος πιθανόν να ήταν και εραστής του διάσημου ζωγράφου.

Σε κάθε περίπτωση η Μόνα Λίζα αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά πορτρέτα στην ιστορία της τέχνης και σίγουρα όλοι περιμένουμε τα αποτελέσματα των γονιδιακών εξετάσεων προκειμένου να ενημερωθούμε τελικά σε ποιόν ανήκει αυτό το μυστηριώδες χαμόγελο…

 

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.