Σε 3 Αμερικανούς οικονομολόγους το Νόμπελ Οικονομίας 2013

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013 απονεμήθηκε στους Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, που εργάζονται όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για το έργο τους στην «εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού».

nompel-oikonomikon-2013

Χάρη στη δουλειά αυτών των τριών Αμερικανών Οικονομολόγων «έγινε δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», όπως σημείωσε η Επιτροπή. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι νικητές έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι βραβευθέντες απέδειξαν ότι οι τιμές των μετοχών, αν και απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα τείνουν να ακολουθούν καθιερωμένους κανόνες.

Συγκεκριμένα, ο Σίλερ, βοήθησε στη δημιουργία ενός συστήματος στενής παρακολούθησης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και τον περασμένο Ιούνιο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας φούσκας στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Ο Φάμα, ο οποίος θεωρείται εδώ και χρόνια υποψήφιος για Νομπέλ, είναι ένας εκ των «πατέρων» των μοντέρνων χρηματοοικονομικών και γνωστός για τις έρευνες που έχει κάνει για την πορεία ορισμένων ομάδων μετοχών, που «έχουν την τάση να εμφανίζουν κατά καιρούς υπεραποδόσεις».

Τέλος, ο Χάνσεν ανέπτυξε στατιστικές μεθόδους που βοηθούν στην ορθολογική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων. 

Οι τιμηθέντες επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, που είναι 8 εκατ. σουηδικές κορόνες (1,25 εκατ. δολάρια ή 909.000 ευρώ).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
 Το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών είναι ένα από τα Βραβεία Νόμπελ, το οποίο απονέμεται σε ετήσια βάση από την Τράπεζα της Σουηδίας σε οικονομολόγους για την εξαιρετική συνεισφορά τους στον τομέα των οικομικών. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο χώρο της οικονομίας και σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία (χημείας, φυσικής, ιατρικής και ειρήνης) το βραβείο Οικονομικών Επιστημών δε ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Αντιθέτως θεσπίστηκε το 1968 από την τράπεζα της Σουηδίας, 70 χρόνια μετά το θάνατο του ίδιου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυση της. Απονέμεται από τη Σουηδική βασιλική ακαδημία Επιστημών με βάση τα ίδια κριτήρια απονομής που εφαρμόζονται και για τα υπόλοιπα βραβεία. Οι βραβευθέντες οικονομολόγοι λαμβάνουν χρυσό μετάλλιο από το μονάρχη της Σουηδίας.

Το 2012 το Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε στους  Άλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ  για την «θεωρία των σταθερών κατανομών και την εφαρμογή του σχεδιασμού της αγοράς», αναγνωρίζοντας ότι το έργο τους συνέβαλε στο να γίνει κατανοητή και να βελτιωθεί η επίδοση πολλών αγορών, σύμφωνα με την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.