Σοκ από την ξαφνική παραίτηση του Πάπα

Η ξαφνική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου  ΙΣΤ’, στις 28 Φεβρουαρίου προκάλεσε τεράστια έκπληξη, αφού μια ανάλογη παραίτηση, αν και έγκυρη, έχει να συμβεί από το 1415.  Η αποχώρησή του δημιούργησε πολλά ερωτήματα, ενώ αρκετές θεωρίες συνωμοσίας διατυπώνονται για την εξέλιξη αυτή.

Η  ανακοίνωση που προκάλεσε σοκ, έγινε από τον ίδιο τον Πάπα Βενέδικτο, στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, ενώ το γραφείο τύπου του Βατικανού, έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή του ίδιου του Πάπα, που εξηγεί τους λόγους παραίτησής του. Μεταξύ άλλων , αναφέρει: «Αφού επανειλημμένα δοκίμασα τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, κατέληξα με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν επαρκούν πλέον για την άσκηση των καθηκόντων μου. Γνωρίζω καλά ότι τα καθήκοντά μου, λόγω της ουσιώδους πνευματικής τους φύσης, πρέπει να εκτελούνται όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις καθώς και με προσευχές και πραγματικό πόνο.»

Πράγματι κάποιοι, αποδίδουν την  απόφαση αυτή στην κλονισμένη υγεία του ποντίφικα, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες η καρδιά του υποστηρίζεται από βηματοδότη, ενώ άλλοι στο φόβο νέων αποκαλύψεων σεξουαλικού χαρακτήρα που αναμένεται να πλήξουν την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν μια θεωρία που κάνει λόγο για μεγάλο σχίσμα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου. Σύμφωνα με τον Άγιο Μαλαχία, έναν μοναχό που γεννήθηκε το 1094, ο διάδοχος του Τζόζεφ Ράιτσινγκερ θα είναι ένας άνδρας ονόματι «Πέτρος ο Ρωμαίος», που θα καταστρέψει τη Ρώμη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Όλα αυτά, την ώρα που στο Βατικανό έχουν αρχίσει ήδη τα σενάρια της διαδοχής, καθώς τα χρονικά όρια είναι στενά. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμφανίζεται ως πού πιθανό σενάριο να μην βγει λευκός καπνός από τον παπικό κοιτώνα πριν το Πάσχα. Τα δημοσιεύματα, πάντως δίνουν ως φαβορί ένα Καρδινάλιο απ΄την Γκάνα και τον ακολουθούν οι αντίστοιχοι της Νιγηρίας, του Καναδά και της Βραζιλίας.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.