Στα άκρα οδηγεί η κυβέρνηση την κόντρα με τους Καθηγητές

Σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου τίθεται η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών υπογραμμίζεται η «επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους».

Επιπλέον επισημαίνονται και η «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη απεργία για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Η απόφαση θα δημοσιευθεί το πρωί της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε και θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης και επίδοσης από τις Νομαρχίες των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους καθηγητές.

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, όπως αναφέρεται στο επίμαχο ΦΕΚ, αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων που θα αγγίξει περίπου τα 88.000 «φύλλα επιστράτευσης», όσοι είναι οι καθηγητές γυμνασίου και λυκείου.

Η υπογραφή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος από τον πρωθυπουργό προκάλεσε αμηχανία στους κύκλους των εκπαιδευτικών.  Σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΜΕ της Αττικής προκειμένου οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Αθήνας να καθορίσουν την στάσης τους μετά και την υπογραφή του διατάγματος της επιστράτευσης.

Δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να κινηθεί νομικά και να προσβάλλει την απόφαση για επιστράτευση, ενώ πιο ακραίες φωνές προτείνουν να μην αποσυρθεί η πρόταση για απεργία, με ό,τι ενδεχομένως σημαίνει αυτό σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων για αυτούς που θα απειθήσουν.  Τη Δευτέρα αναμένεται να συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η οποία μελετά το ενδεχόμενο στήριξης των κινητοποιήσεων των καθηγητών.

Πηγή:Real.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.