Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Μέτα τι διεθνείς κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή ένωση προς την Βόρειο Κορέα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν στον Ειρηνικό Ωκεανό και πιο ειδικά στο αρχιπέλαγος των Μαριαννών ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα προκειμένου να υπερασπιστούν τις   στρατιωτικές βάσεις τους  στον Ειρηνικό, απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αναπτύξουν ένα αμυντικό αντιπυραυλικό  σύστημα, γνωστό ως Terminal High-Altitude Area Defense battery, ή THAAD, στο νησάκι  Γκουάμ, που βρίσκεται μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων για την προστασία από τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση δείχνει ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει πως  η ένταση με την Βόρεια Κορέα θα αποκλιμακωθεί σύντονα και λαμβάνει τα «μέτρα» του για παν ενδεχόμενο. Μάλιστα, το επίγειο σύστημα περιλαμβάνει αναχαιτιστικούς πυραύλους, μηχανοκίνητες βάσεις εκτοξευτήρων και εξοπλισμό ραντάρ, ενώ έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει μικρής, μεσαίας και ενδιάμεσης εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους.

Έτσι, οι  περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες που εδρεύουν στο Γκουάμ, ενημέρωσαν το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας για τα υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την αμερικανική επικράτεια.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.