Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας

Μετά τα συνοριακά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών, με ρίψεις συριακών οβίδων στην τουρκική κωμόπολη Ακτσάκαλε, που κόστισαν τη ζωή σε πέντε άτομα, και την άμεση στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας με ριπές πυροβολικού σε συριακό έδαφος, άλλο ένα σημειώθηκε χθες στον αέρα.

Συριακό πολιτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς στη Δαμασκό, υπό την απειλή τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ώστε να πραγματοποιηθεί έρευνα στο φορτίο του. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε πληροφορίες ότι το συριακό αεροσκάφος μετέφερε όπλα και επεσήμανε πως η έρευνα ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Από την εξονυχιστική έρευνα που ακολούθησε δε βρέθηκαν όπλα, αλλά κατασχέθηκαν δώδεκα κιβώτια με επικοινωνιακό εξοπλισμό. Δεν έγιναν συλλήψεις και τα 37 άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα και τους επιβάτες του συριακού Airbus A320 πήραν άδεια να συνεχίσουν την πτήση τους.

Νωρίτερα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Νεκντέτ Οζέλ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων, διεμήνυσε πως σε ενδεχόμενη νέα συριακή πρόκληση ο τουρκικός στρατός θα απαντήσει ακόμα πιο δυναμικά.

Όλα αυτά ενώ ο εμφύλιος πόλεμος και η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία συνεχίζονται μετά και την επίσημη απόρριψη από τη συριακή κυβέρνηση της έκκλησης του Ο.Η.Ε. για κατάπαυση του πυρός. Η κυβέρνηση μάλιστα επέμεινε στη θέση της, πως την ευθύνη για την κατάσταση έχουν ξένες χώρες, όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες “υποστηρίζουν συστηματικά τους αντάρτες”. Σύμφωνα πάντως με ακτιβιστικές οργανώσεις, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30.000 και οι πρόσφυγες τους 130.000 από την αρχή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.