Στα πρόθυρα πολέμου Βόρεια και Νότια Κορέα

Η  κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και αναμένεται δριμύτερη, καθώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κοντά σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται η Βόρεια με τη Νότια Κορέα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε  χθες το βράδυ ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει. Παράλληλα, στο παιχνίδι έχει μπει και η Ε.Ε  με τις επαναλαμβανόμενες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τη συγκεκριμένο θέμα.

Έτσι, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως, όπως δήλωσε   το βορειοκορεατικό γραφείο τύπου του καθεστώτος.  Βέβαια, τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Απ’ την άλλη βρίσκονται οι διεθνείς φορείς , και πιο συγκρκεκριμένα οι αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες, που έχουν ένα  διττό στόχο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  ζητούν αρχικά  να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας τους, το Πεντάγωνο έστειλε πάνω από τον ουρανό της Νότιας Κορέας, ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Β-2 των γνωστών Στέλθ, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θεωρούνται αιχμή του δόρατος της αμερικανικής πολεμικής ισχύος. Έτσι φαίνεται πως δύσκολα θα αποφευχθεί μια νέα πολεμική σύρραξη μεταξύ των γειτονικών κρατών, που θα κρατήσει σε αναβρασμό τη διεθνή κοινότητα.

Αλέξανδρος Πήχας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.