Στα 60 δις ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες

Έκπληξη προκαλούν τα συμπεράσματα του Γάλλου οικονομολόγου και καθηγητή του London School of Economics Γκάμπριελ Ζούκμαν, σχετικά με τις ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία παρουσιάζει μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

katatheseis

Ο ίδιος περιγράφει τη μεθοδολογία της έρευνάς του αλλά και τα αποτελέσματα αυτής:

Χρησιμοποίησα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα. Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία. Για την Ελλάδα το ποσό είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ π.χ. για τη Γερμανία είναι 200 δισ. Ευρώ. Τα δεδομένα της BNS μας λένε δύο πράγματα. Πρώτον, δείχνουν το σύνολο του ξένου πλούτου στην Ελβετία, που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Δεύτερον αποκαλύπτει τις χώρες στις οποίες ανήκει αυτός ο πλούτος. Πρέπει να τονίσω ότι προφανώς και υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. Γιατί; Διότι μεγάλο μέρος του πλούτου που βρίσκεται στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ και κάθε δολάριο στις ελβετικές τράπεζες.

Ακόμη ο κύριος Ζούκμαν πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας αλλά και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, να φορολογήσει δηλαδή με συντελεστή 50% τις αδήλωτες καταθέσεις στις εν λόγω τράπεζες.

Θάνος Βάγιος

 

 

Θάνος Βάγιος
athanasiosvagios@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.