Στην Κύπρο διαφαίνεται κούρεμα

Οι κρίσιμες εξελίξεις στην Κύπρο  κρατούν σε αγωνία την κοινή γνώμη καθώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται το κούρεμα στην κυπριακή Βουλή, ενώ πριν την ψήφιση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας. Χθες αργά το βράδυ, με την οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα. Χαρακτηριστικά, υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει  «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έως 25%, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το κούρεμα δεν ισχύει για καταθέσεις 100.000 ανά πρόσωπο. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό 300.000 υπάρχουν τρία ονόματα, ο λογαριασμός δεν θα υποστεί κούρεμα, κάτι όμως που θα συμβεί στους εταιρικούς λογαριασμούς. Έτσι, από το  «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. Ευρώ.

Παράλληλα, ενώπιον της Βουλής βρέθηκαν και νομοσχέδια που αφορούν την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα, καθώς και για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Με όλα αυτά, η Κύπρος τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ανάθεση αρκετών αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τον περιορισμό των αναλήψεων των κυπριακών τραπεζών, τόσο αυτών που βρίσκονται στην Κύπρο, όσο και αυτών που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και αναμένεται να απορροφηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.