Στη 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφσάι το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» για τα δικαιώματα των γυναικών

malalaΤο Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάργια την ελευθερία των γυναικών, ιδίως όταν αυτή απειλείται – θα απονεμηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2013 στο Παρίσι στη νεαρή Πακιστανή που πασχίζει να μορφωθεί, την Μαλάλα Γιουσαφζάι, όπως ανακοίνωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα οι οργανωτές του.

Το Βραβείο, το οποίο συνοδεύει χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων ευρώ,  καθιερώθηκε το 2008, οπότε συμπληρώθηκαν 100 έτη αφότου γεννήθηκε η γαλλίδα συγγραφέας Σιμόν ντε Μποβουάρ και την επιτροπή του συγκροτούν λογοτέχνες και εκπρόσωποι των τεχνών.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 ετών, έγινε διάσημη γράφοντας στη διάρκεια του 2009 σε μπλογκ (που έχει σχέση με το BBC) : «για τις ωμότητες που διαπράττουν οι Ταλιμπάν», στο Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ήδη, έχει τιμηθεί με το πρώτο στη σειρά πακιστανικό βραβείο για την Ειρήνη.

Η ίδια αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μ. Βρετανίας, έχοντας «στοχοποιηθεί» και πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.

Η επιτροπή του βραβείου μιλώντας για εκείνη αναφέρει : «θέλει να συνεισφέρει να κινητοποιηθεί η διεθνής αλληλεγγύη, να επαναβεβαιώσει τα γυναικεία δικαιώματα διεθνώς,  να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγωνιστριών που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, τέλος να υπερασπιστεί στο πλευρό τους την ισότητα και την ειρήνη».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.