Στους κορυφαίους στοχαστές του 2015 ο Βαρουφάκης

AAa1Af1Στους κορυφαίους στοχαστές του 2015 συγκαταλέγεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού «Prospect» που ασχολείται με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 3.000 αναγνώστες του περιοδικού από πολλές χώρες του κόσμου και μέσω Twitter και Facebook.

Το top 10 της περσινής δημοσκόπησης αποτελούνταν κυρίως από στοχαστές, όπως ο οικονομολόγος και φιλόσοφος Αμαρτία Σεν, το έργο του οποίου επικεντρώνεται στις κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτει η οικονομική ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ωστόσο, ο Σεν και άλλοι εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως οι Raghuram Rajan και Kaushik Basu απουσιάζουν από την φετινή λίστα. Στη θέση τους, βρίσκονται στοχαστές που παλεύουν, με διαφορετικούς τρόπους με τις δυσλειτουργίες αυτού που κάποιοι επιμένουν να ονομάζουν «ανεπτυγμένου κόσμου».

Το 2014 ήταν η χρονιά του Τομά Πικετί – καθώς τον Ιανουάριο του 2015, το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες.

Πολλοί από τους υπόλοιπους στοχαστές που συμπληρώνουν το top 10 – συγκεκριμένα οι Γιάνης Βαρουφάκης, Ναόμι Κλάιν, Πολ Κρούγκμαν και Ράσελ Μπραντ (η ένταξη των οποίων στην αρχική λίστα των 50 προσέλκυσε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, και όχι πάντα ευνοϊκή). Είναι επίσης σημαντικό, πως σε γενικές γραμμές, ανήκουν στην πολιτική αριστερά.

Όπως συνέβη και πέρυσι, υπάρχουν δύο γυναίκες στο top 10, οι Κλάιν και Αρουντάτι Ρόι. Και η παρουσία των Χίλαρι Μαντέλ, Ρεμπέκα Σόλνιτ και Μόνα Ελταχάουι στο top 20 υποδηλώνει ότι η φεμινιστική κριτική ζει μια αναγέννηση.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, το περιοδικό γράφει:

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου στην Ελλάδα οφείλεται κατά ένα μέρος στις προσπάθειες του Γιάνη Βαρουφάκη, που πλέον είναι υπουργός Οικονομικών. Ο Βαρουφάκης, που κατέχει διδακτορικό στην θεωρία των παιγνίων από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ και αποκαλεί τον εαυτό του έναν «τυχαίο οικονομολόγο», παρουσίασε για πρώτη φορά μια εναλλακτική στην γερμανική λιτότητα που επιβλήθηκε το 2010. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ο Βαρουφάκης προσπαθεί να πουλήσει σε άλλους ηγέτες της ευρωζώνης έχει τις ρίζες της σε αυτές τις προτάσεις. Το αν ο Βαρουφάκης θα καταφέρει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ είναι κάτι που μένει να δούμε. Οι οιωνοί, ωστόσο δεν είναι ευνοϊκοί – κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε πως είναι κουραστική η συνήθεια του Βαρουφάκη να λέει άλλα στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και άλλα στο εγχώριο κοινό».

Roadstory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.