Στο έλεος του τυφώνα Sandy οι ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα!

Ο τυφώνας Sandy βρίσκεται στο επίκεντρο των media διεθνώς τις τελευταίες μέρες καθώς έχει πλήξει σοβαρά την ανατολική ακτή των ΗΠΑ σκορπώντας στο πέρασμά του την καταστροφή. Οι εικόνες που δημοσιεύονται θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία και προκαλούν αν μη τι άλλο φόβο και δέος για την δύναμη της μητέρας φύσης. Η κυκλοφορία έχει σταματήσει, 13 πολιτείες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπων κλήθηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και ήδη πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ανάμεσα τους και παιδία με τις προσμετρήσεις συνεχώς να αυξάνονται.

Η ακτίνα του τυφώνα καλύπτει γύρω στα 160 χιλιόμετρα ενώ στο επίκεντρό του η ταχύτητα των ανέμων έχει φτάσει μέχρι και τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Ο τυφώνας πέρασε από την Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, την Πενσιλβάνια, την Βιρτζίνια και αναμένεται να κινηθεί βόρεια προς τον Καναδά και πιο συγκεκριμένα σε Οττάβα, Τορόντο, Μόντρεαλ και Κεμπέκ.

Ιδίως στην ανατολική ακτή οι καταστροφές είναι πολυάριθμες καθώς πολλά είναι τα σημεία που έχουν υποστεί πλημμύρες. Συγκεκριμένα στο νότιο Μανχάταν το ύψος του νερού έφτασε μέχρι και τα 4,15 μέτρα, ενώ στο βόρειο Νιού Τζέρσεϊ το φράγμα έσπασε πλημμυρίζοντας τις γύρω πόλεις. Περιττό να ειπωθεί πως έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις, αναστάλθηκε η λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, ενώ ακόμη και το χρηματιστήριο της Wall Street παρέμεινε κλειστό και θα ξεκινήσει την λειτουργία του ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επίσης, στο Νιου Τζέρσεϊ διακόπηκε και η λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα λόγω της σφοδρής πλημμύρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση ‘’μέγιστης καταστροφής’’ καθώς εκ των πραγμάτων είναι και η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο. Με τις εκλογές να απέχουν μόλις μια ανάσα ο τυφώνας Sandy φαίνεται να αναχαιτίζει τα σχέδια των υποψηφίων. Ήδη ο Ομπάμα ακύρωσε την προεκλογική του καμπάνια των υπόλοιπων ημερών για να συντονίσει την κατάσταση ενώ διέθεσε το κεφάλαιο της εκστρατείας του στους πληγέντες.

Αλέξανδρος Μπουκουβάλας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.